Στα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ τα ακριβά σκευάσματα με απόφαση Κουρουμπλή

26-12-2016

Παιχνίδια οικονομικών συμφερόντων στο χώρο του φάρμακου κρύβονται πίσω από την απόφαση του υπουργού Υγείας για την διακίνηση των ακριβών φαρμακευτικών σκευασμάτων, όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Αυτό καταγγέλλει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον οποίο αυτοί που κερδίζουν από την υπό έκδοση Υπουργική απόφαση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ: 

–       οι ασθενείς αφού για τα φάρμακα υψηλού κόστους τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εκτελούν εξάμηνες συνταγές άπαξ και μάλιστα όπου χρειάζεται και με αποστολή στο σπίτι.

–       ο πολύπαθος κρατικός κορβανάς αφού τα ακριβά φάρμακα τα προμηθεύεται ο ΕΟΠΥΥ 40% φτηνότερα από ότι ο ιδιωτικός τομέας.

–       το φαρμακείο της γειτονιάς αφού δεν μπορεί καλύψει το κόστος των ακριβών φαρμάκων. 

Σύμφωνα με τους νεφροπαθείς Θεσσαλονίκης, «αυτοί που κερδίζουν είναι οι νέοι μαυραγορίτες της υγείας που θα εμπορευτούν την ανάγκη για ζωή, στερώντας τα αναγκαία αλλά και ακριβά φάρμακα από τους Έλληνες ασθενείς, είτε δημιουργώντας τεχνικές ελλείψεις στην αγορά, είτε προχωρώντας σε παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων». 

Μια τέτοια Υπουργική απόφαση – σημειώνει ο Σύλλογος- « θα είναι η αρχή του τέλους για φθηνό για το κράτος και ποιοτικό φάρμακο που θα καλύπτει πλήρως και δωρεάν τις ανάγκες των ασθενών και θα οδηγήσει ειδικά τους νεφροπαθείς στον αφανισμό. Οι οργανώσεις μας όπως και όλες σχεδόν των χρόνια πασχόντων δώσανε σκληρές μάχες με κάθε λογής συμφέροντα, αλλά και τρικλοποδιές που έβαζαν υπουργικοί σύμβουλοι, για να κρατηθούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ανοικτά και μάλιστα με λειτουργίες που να εξυπηρετούν με αξιοπρέπεια πλήρως τις ανάγκες μας». 

Καταλήγοντας ο Σύλλογος καλεί «τον Υπουργό κ. Κουρουμπλή να σταθεί στο ύψος του, να κλείσει τα αυτιά του στις σειρήνες, να μείνει μακριά από τα παιχνίδια των οικονομικών συμφερόντων και να αφιερώσει χρόνο στα πραγματικά προβλήματα της υγείας που στοιχίζουν κάθε μέρα ανθρώπινες ζωές και όχι καταθέσεις στην Ελβετία».