Στα κάγκελα οι γιατροί με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Λαμίας για τις καλοκαιρινές άδειες

07-07-2017

 

Υποστελεχωμένο και με αρρυθμίες λειτουργεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Λαμίας ενώ η προβληματική λειτουργία του αξονικού τομογράφου, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια Υγεία. Αυτά καταγγέλλει, μεταξύ άλλων η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Φθιώτιδας, όπου χαρακτηρίζοντας την κατάσταση του νοσοκομείου τραγική, κατηγορεί τη διοίκηση του νοσοκομείου για ανεπάρκεια και προσπάθεια μετατόπισης των προβλημάτων σε άλλα πεδία αντιπαράθεσης με αιχμή του δόρατος τις καλοκαιρινές άδειες. Οι γιατροί υποστηρίζουν, ότι αιφνιδιαστικά η διοίκηση του νοσοκομείου δε δίνει το υπόλοιπο των χρωστούμενων αδειών και αναφέρει ότι έχει εξαπολυθεί  ένας πρωτοφανής διωγμός, εναντίον εργαζομένων γιατρών μέσω άδικων πειθαρχικών διώξεων, με καταφανείς παραβάσεις επί της έννομης διαδικασίας.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

  • Η κατ΄ επανάληψη βλάβη του παμπάλαιου αξονικού τομογράφου εγκυμονεί σοβαρότατο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου μας απέτυχε ως τώρα να αντιμετωπίσει το μείζον τούτο θέμα, παρά την ύπαρξη διαθέσιμων χρημάτων για την αγορά νέου μηχανήματος (επιβεβαιώνεται από έγγραφα προηγούμενων διοικήσεων). Αποτέλεσμα, η ατέλειωτη ταλαιπωρία των ασθενών και η έκθεσή τους σε κίνδυνο, η καθυστέρηση ιατρικών πράξεων και τελικά η κατασπατάληση πόρων (διακομιδές, εξόφληση ιδιωτικών εργαστηρίων, αγορά λυχνίας, νέα σύμβαση για συντήρηση κλπ.) που έχουν ήδη υπερκεράσει το κόστος ενός νέου, σύγχρονου μηχανήματος (τα ποσά υπάρχουν διαθέσιμα στο ¨ΔΙΑΥΓΕΙΑ¨). Ανάλογα προβλήματα έχουν ήδη επιλυθεί σε κάθε άλλο Νοσοκομείο της Ελλάδας και φυσικά σε όλα τα υπόλοιπα της 5ης ΥΠΕ! Έτσι, με δεμένα τα χέρια, οι ιατροί του Νοσοκομείου μας αναγκάζονται να ασκούν ιατρική σε συνθήκες περασμένων δεκαετιών !!!
  • Δεν έχει διευθετηθεί ακόμη η ασφαλής λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Παραμένει σημαντική η υποστελέχωση από ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που καθιστά προβληματική και επικίνδυνη την εφημέρευση. Μάλιστα, απορίας άξιον αποτελεί η πολύ μεγάλη καθυστέρηση εκ μέρους του της διαδικασίας πρόσληψης 3 προκηρυγμένων από έτους θέσεων ιατρών, μέσω του κεντρικού συμβουλίου κρίσεων (ΣΚΕΥΟΠΝΥ)!!!

Οι γιατροί διαμαρτύρονται ακόμη διότι όπως υποστηρίζουν η διοίκηση του νοσοκομείου αιφνίδια, χωρίς υπουργική ή εκ της 5ης ΥΠΕ απόφαση,  δεν χορηγεί το υπόλοιπο χρωστούμενων αδειών και απαιτούν άμεσα τη λήψη των αδειών και των ρεπό ως είχαν έως τώρα, δηλαδή εξάντληση αρχικά των χρωστούμενων (που ήταν αδύνατο να ζητηθούν από όλο το προσωπικό εξαιτίας της τεράστιας υποστελέχωσης), ενώ από 01/01/2018 την από κοινού διευθέτηση του θέματος. Σημειώνουν δε, ότι απαιτείται επίσης μέριμνα για πρόσληψη προσωπικού αφού το υπάρχον, εξασφαλίζει οριακά και με σωματικό και ψυχικό κόστος την εύρυθμη λειτουργία του Γ. Ν. Λαμίας όλα αυτά τα χρόνια