Στα …θρανία της αξιολόγησης οι διοικητές του ΕΣΥ

06-07-2017

Στα …..θρανία της αξιολόγησης κάθονται αυτές τις ημέρες οι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Την Πέμπτη 6/7 ήταν η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου  Υγειονομικών Περιφερειών υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, όπου θα γινόταν μία πρώτη αξιολόγησή τους, περίπου ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Σε δεύτερη φάση, θα πραγματοποιηθεί ευρεία συνάντηση των διοικητών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συνάντηση κατά την οποία οι διοικητές θα παρουσιάσουν τις …. επιδόσεις τους στους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο. Οι διοικητές θα «βαθμολογηθούν» μεταξύ άλλων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες των νοσοκομείων, τη λειτουργικότητα των τμημάτων, αλλά και στη συγκράτηση των δαπανών.

Ήδη οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν στείλει εκθέσεις με την υλοποίηση των στόχων στις οικείες ΥΠΕ που θα κάνουν και την πρώτη αξιολόγηση. Μεταξύ άλλων οι στόχοι αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως για παράδειγμα ο συνολικός χρόνος αναμονής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έως την τελική διεκπεραίωση να μην ξεπερνάει τις 2 έως 2,5 ώρες. Επίσης, η αναμονή για τα «ψυχρά» χειρουργεία πρέπει να είναι το πολύ έως έξι μήνες, για το πρώτο ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία έως 20 ημέρες και για τις απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις των εξωτερικών ασθενών έως 15 ημέρες.

Επιπρόσθετα οι διοικητές θα αξιολογηθούν για τα ράντζα, για τον αριθμό των «ανενεργών» χειρουργικών τραπεζιών και κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Με «κάτω από τη βάση» θα βαθμολογηθούν οι διοικητές στα νοσοκομεία των οποίων καταγράφονται μη αποδεκτές «εκροές» περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία (που οφείλονται δηλαδή σε λειτουργικά προβλήματα), ενώ υψηλή βαθμολογία θα εξασφαλίσουν όσοι παρουσιάσουν θετικά οικονομικά στοιχεία.