Σταφύλια: Προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ

σταφύλια μέσα σε ένα μπολ
30-09-2021

Τα σταφύλια είναι από τα πιο γευστικά φρούτα του καλοκαιριού. Φαίνεται όμως πως έχουν και ευεργετικές ιδιότητες. Έρευνα έδειξε πως τα σταφύλια μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα σταφύλια προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Experimental Gerontology, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA) μελέτησαν ισχυρισμούς ότι οι φυσικές ενώσεις στα σταφύλια ή το κρασί θα βοηθούν στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένησης ή άλλων ψυχικών επιδράσεων της γήρανσης. Η ομάδα συγκέντρωσε 10 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη. Όλοι τους είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση. Τους έδωσαν οδηγίες να καταναλώνουν κάθε μέρα μια μερίδα από σκόνη σταφυλιού (ίση με περίπου 2,25 φλιτζάνια φρέσκα σταφύλια). Στην ομάδα ελέγχου δόθηκε σκόνη από ένα εικονικό φάρμακο που έμοιαζε και είχε γεύση πανομοιότυπη με τη την σκόνη σταφυλιών.

Έξι μήνες αργότερα οι ερευνητές πραγματοποίησαν σαρώσεις εγκεφάλου και υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε τεστ γνωστικής απόδοσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν τη δραστική σκόνη σταφυλιού διατήρησαν ένα υγιές επίπεδο μεταβολικής δραστηριότητας σε περιοχές του εγκεφάλου που συνήθως επηρεάζονται νωρίτερα από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αντιθέτως, εκείνοι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου είχαν μεταβολική μείωση στα ίδια σημαντικά τμήματα του εγκεφάλου.

Η κατανάλωση σταφυλιών θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία περιοχών του εγκεφάλου που επηρεάζονται από το Αλτσχάιμερ
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και σε μορφή σκόνης, τα σταφύλια προστατεύουν «από σημαντική μείωση του μεταβολισμού στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ».

Τα αποτελέσματα επίσης διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν σταφύλια είχαν βελτιώσεις στην μνήμη και την προσοχή τους κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Η μελέτη για τα σταφύλια και τον εγκέφαλο

«Η μελέτη εξετάζει την επίδραση των σταφυλιών ως ολόκληρο φρούτο έναντι σε εκείνη απομονωμένων ενώσεων. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η τακτική κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να παρέχει προστατευτικό αποτέλεσμα κατά της πρώιμης γνωστικής εξασθένησης, που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ», είπε ο δρ. Daniel H. Silverman, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Οι φυσικές ενώσεις στα σταφύλια μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Με βάση τα ευρήματά τους, αλλά και προηγούμενες μελέτες που συμφωνούν με αυτά, οι ερευνητές του UCLA υποστηρίζουν ότι οι φυσικές ενώσεις στα σταφύλια τα καθιστούν μια καλή τροφή για τον εγκέφαλο για διάφορους λόγους.

Εκτός από την εικασία ότι τα σταφύλια βοηθούν στην υγιή ροή του αίματος στον εγκέφαλο και έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του οξειδωτικού στρες στον εγκέφαλο, καθώς και στη διατήρηση υψηλότερων επιπέδων μιας ζωτικής χημικής ουσίας του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να ενισχύσει την μνήμη.

Οι ερευνητές επισήμαναν, ότι αν και πρόκειται για μικρής κλίμακας μελέτη, περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερη κλίμακα θα μπορούσε όχι μόνο να υποστηρίξει τα ευρήματά τους ότι η καθημερινή κατανάλωση σταφυλιών θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά και να δείξει πώς τα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση και άλλων θεμάτων υγείας.

Πηγή: https://www.genengnews.com
Πηγή: https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σταφύλια: Οι ευεργετικές τους ιδιότητες στον οργανισμό