Στατίνες: Κάνουν τις γυναίκες πιο επιθετικές

26-12-2016
Οι στατίνες είναι φάρμακα τα οποία παγκοσμίως συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης. Δεν είναι όμως και τόσο αθώα αφού σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών ερευνητών αυξάνουν την επιθετικότητα των γυναικών.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο μελέτησαν δύο 1.000 ατόμων και των δύο φύλων. Η μία ομάδα έπαιρνε επί έξι μήνες κάποια στατίνη (σιμβαστατίνη ή πραβαστατίνη) και η άλλη ψευδοφάρμακο (πλασέμπο). Ούτε οι ερευνητές ούτε οι συμμετέχοντες ήξεραν ποιος ασθενής παίρνει το πραγματικό φάρμακο και ποιος το εικονικό.
Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μπεατρίς Γκόλομπ και η ομάδα της μέτρησαν την επιθετικότητα με βάση συγκεκριμένα τεστ και παρατηρήσεις ενώ παράλληλα έκαναν μετρήσεις τεστοστερόνης.
 
Τα αποτελέσματα των ερευνών, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «PLoS One», έδειξαν πως οι στατίνες μειώνουν την επιθετικότητα στους άνδρες και την αυξάνει στις γυναίκες.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες που έπαιρναν στατίνες, και ιδίως αυτές που όσες ήταν πάνω από 45 ετών και ήταν σε εμμηνόπαυση, ήταν πιο επιθετικές.
Η επίδραση αυτή ήταν πιο αισθητή στις γυναίκες εκείνες που είχαν αρχικά τη μικρότερη επιθετικότητα.
 
Οι άντρες από την άλλη εμφάνισε μείωση και μάλιστα σημαντική, σε συντριπτικό ποσοστό. Ιδίως οι νέοι που εκ φύσεως είναι πιο επιθετικοί, καθώς και οι άνδρες εκείνοι που λόγω χαρακτήρα είναι ελάχιστα επιθετικοί.