ΣτΕ: Απέρριψε την προσφυγή γονέων και εκπαιδευτικών κατά των υποχρεωτικών self-test

self test
02-07-2021

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή γονέων και εκπαιδευτικών κατά την υποχρεωτική χρήση self-test για την είσοδο στα σχολεία. Σύμφωνα με το ΣτΕ, για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να υποβάλλονται σε self-test για Covid-19.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει 50 γονείς μαθητών και εκπαιδευτικοί και ζητούσαν να ανασταλεί η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του δωρεάν υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου από Covid-19 σε μαθητές και μαθήτριες, αλλά και στους εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, η επιβολή του υποχρεωτικού self-test με την απειλή μη δυνατότητας να παρακολουθούν οι μαθητές τα μαθήματά τους, προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στους μαθητές. Επίσης, ανεπανόρθωτη βλάβη προκαλεί στους εκπαιδευτικούς η περικοπή των αποδοχών τους για όσους αρνούνται να υποβληθούν σε self- test. Παράλληλα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την αξιοπρεπή διαβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Το Δ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε όλους λόγους που προέβαλαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Όπως υπογραμμίζει, «το επίδικο μέτρο εξυπηρετεί επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνιστάμενοι στην προστασία της δημόσιας υγείας κατά την (πρόσφατη) επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων υπό συνθήκες πανδημίας, οι οποίοι κωλύουν την χορήγηση της αιτουμένης αναστολής».

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας, για τυπικό λόγο απέρριψαν τον ισχυρισμό των εκπαιδευτικών ότι θα προκληθεί σε βάρος τους οικονομική ζημιά. Και απορρίφθηκε ο ισχυρισμός αυτός ως απαράδεκτος, καθώς προβλήθηκε με πρόσθετους λόγους και όχι με την αίτηση αναστολής.