Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την προμήθεια 180 ασθενοφόρων

26-12-2016

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια 180 νέων ασθενοφόρων από το ΕΚΑΒ. Το θέμα έφερε την Πέμπτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

Ο υπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά στενά τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να εκταμιευθούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Αναφερόμενος στον διαγωνισμό, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «ταλαιπώρησε το ελληνικό Δημόσιο για επτά χρόνια. Είχε ακυρωθεί και ξαναπροκηρύχθηκε για να φθάσουμε έως εδώ, εν μέσω μίας σφοδρότατης αντιδικίας των εταιρειών».

 Απαντώντας τις επισημάνσεις βουλευτών ότι ο διαγωνισμός πρέπει να προχωρήσει, αλλά την ευθύνη για την τήρηση της νομιμότητας θα πρέπει να την έχει η κυβέρνηση, ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση φέρνει το θέμα στη Βουλή, όχι γιατί φοβάται την πολιτική ευθύνη, αλλά για να ενημερωθεί η Επιτροπή.

 Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα παραλάβουμε, και είναι εντολή μου αυτή, εφόσον αποφασιστεί να προχωρήσει το ΕΚΑΒ στη διαδικασία αυτή, κανένα αυτοκίνητο χωρίς πρακτικό παραλαβής του κάθε αυτοκινήτου με βάση τις προδιαγραφές που είχαν οριστεί. Έτσι, θα διασφαλίσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν όλα αυτά τα αυτοκίνητα. Οι οδηγίες που θα δώσουμε στο ΕΚΑΒ, εφόσον προχωρήσει η διαδικασία, θα είναι αυστηρότατες, να τηρηθεί ο νόμος».

Η Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως είναι σε «θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας για την προμήθεια ασθενοφόρων, μέσω των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ» ενώ από τη ΝΔ, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος τόνισε ότι «επ’ ουδενί λόγο, η ΝΔ δεν θα συναινέσει να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Τα ασθενοφόρα είναι εκ των ουκ άνευ για να σωθούν ζωές. Άρα, συμφωνεί να τελειώσει η ιστορία που ξεκίνησε από το 2007. Ναι στα ασθενοφόρα, ναι στον διαγωνισμό, η νομιμότητα, όμως, κύριε υπουργέ, θα είναι δικό σας θέμα».

 Ωστόσο, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος από το ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας είπε: «Γιατί τα ασθενοφόρα των ίδιων εταιρειών τα πήραμε φθηνότερα στη Βόρεια Ελλάδα, κατά 10.000 και 20.000; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να κάνετε και όχι αυτά που φέρατε σήμερα εδώ».