“ΣτηριΖΟΥΜΕ”: Πρόγραμμα κατ’οίκον νοσηλείας για καρκινοπαθείς

05-02-2018

Δωρεάν κατ’ οίκον νοσηλεία και ψυχοκοινωνική στήριξη στον καρκινοπαθή και στους οικείους του προσφέρει το πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ». Το πρόγραμμα προσφέρεται από την οργάνωση «Νοσηλεία» και τον Σύλλογο ΚΕΦΙ (Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών), χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 Οι επωφελούμενοι έχουν ήδη φτάσει τα τριάντα οκτώ άτομα και εκτιμάται ότι έως τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής στα τέλη Απριλίου θα ξεπεράσουν τα εβδομήντα. Τα οφέλη από την κατ’ οίκον νοσηλεία είναι σημαντικά: ο ασθενής προστατεύεται από μια πιθανή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, ενώ ταυτόχρονα αποσυμφορούνται τα ήδη υπερφορτωμένα νοσοκομεία της χώρας..

Το «ΣτηρίΖΟΥΜΕ» απευθύνεται τόσο στους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου όσο και σε ασθενείς που βρίσκονται σε φάση αποθεραπείας και διαθέτει ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Οι εν λόγω επαγγελματίες είναι που κάνουν και την πρώτη επαφή με τους ενδιαφερομένους, οι οποίοι ενημερώνονται για το πρόγραμμα από συλλόγους ασθενών, το Διαδίκτυο αλλά και τους ίδιους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Οι ασθενείς τελικού σταδίου έχουν, βέβαια, προτεραιότητα, δεδομένου ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το εξωτερικό, καμία δομή δεν αναλαμβάνει τη φροντίδα τους. Η ομάδα των νοσηλευτών μεταβαίνει στα σπίτια για νοσηλευτικές πράξεις, όπως ενεσοθεραπείες, αλλαγές τραυμάτων, αιμοληψίες, ενώ υποδεικνύουν στους συγγενείς τρόπους για την ορθότερη καθημερινή φροντίδα του ασθενούς.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί ενημερώνουν την οικογένεια για τα δικαιώματα του ασθενούς, τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα, όπως και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν. Επιπλέον, παρέχονται συνεδρίες με ψυχολόγο κατ’ οίκον, προκειμένου ο ασθενής να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, να ανακτήσει τις εσωτερικές του δυνάμεις και την αυτοπεποίθησή του.