Στο “Αττικόν” η θεραπευτική λειτουργία του νοσοκομείου Κορυδαλλού

26-12-2016

Το νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού επισκέφθηκαν οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης κύριοι Ξανθός και Παρασκευόπουλος, όπου και διαπίστωσαν ότι χρήζει συνολικής αναμόρφωσης, υποδομών, προσανατολισμού και λειτουργίας. Όπως αποφασίστηκε τα  δύο Υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης θα δρομολογήσουν κοινό σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη του συνόλου των κρατουμένων  σ’ όλες  τις φυλακές ενώ θα ενισχυθούν τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Ειδικά Κέντρα Υγείας και η σύνδεση με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οι διοικητικές λειτουργίες του Ψυχιατρείου θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το θεραπευτικό έργο θα μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, και συγκεκριμένα στη ψυχιατροδικαστική κλινική του Νοσοκομείου Αττικόν.

Παράλληλα, το Νοσοκομείο Κρατουμένων ενισχύεται άμεσα με γιατρούς και άλλο επιστημονικό προσωπικό.  Εξετάζεται όμως και ο μετασχηματισμός του, ώστε να καλύπτει τους κρατουμένους με ανάγκες άμεσης περίθαλψης ή αυξημένης φροντίδας. Μέχρι τότε, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, με παροχή φαρμάκων και νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, είναι εξασφαλισμένη.

Σήμερα στο Νοσοκομείο κρατουμένων παραμένουν 134 άτομα (παλιότερα ακόμα και 168) ενώ σε ξεχωριστό παράρτημα παραμένουν 47 οροθετικοί κρατούμενοι.  

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση με το νόμο (ν. 4322/2015), έδωσε τη δυνατότητα σε κρατουμένους  με σοβαρές αναπηρίες να αποφυλακισθούν, μετά όμως από πιστοποίηση επίσημου φορέα (ΚΕΠΑ) και κρίση δικαστικού οργάνου. Ήδη 50 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν, λόγω της αναπηρίας τους (44 με 67% και 6 με 80%).