Στο “Φλέμινγκ” η υποδοχή ύποπτων κρουσμάτων Έμπολα

26-12-2016

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγεινομικές αρχές σε όλη την Ευρώπη για το θανατηφόρο ιό του Έμπολα μετά το πρώτο κρούσμα που εμφανίστηκε στην Ισπανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων είναι θέμα ημερών, ο ιός σύντομα να κάνει την εμφάνισή του στη Γαλλία και στη Βρετανία

Στην Τουρκία στο νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή ύποπτο κρούσμα του ιού. Πρόκειται για Τούρκο ο οποίος εργαζόταν στη Νιγηρία. Στη χώρα μας, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε συναγερμό για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος εντός των συνόρων. Στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος απόλυτα αυτονομημένος για τη νοσηλεία τυχόν κρούσματος του ιού ενώ έχει τοποθετηθεί και ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Παράλληλα, έχει ορισθεί και η ομάδα υγειονομικού προσωπικού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κρούσμα του ιού Εμπολα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοινώθηκε επιδημία ιογενούς αιμορραγικού πυρετού από ιό Εμπολα στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής. Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου είχαν αναφερθεί 6.263 κρούσματα συμπεριλαμβανομένων 2.917 θανάτων, στην ευρύτερη αυτή περιοχή της αφρικανικής ηπείρου.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ενήλικες ηλικίας 15 – 59 ετών και η επιδημία λαμβάνει χώρα σε τέσσερα κράτη της Δυτικής Αφρικής, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, Νιγηρία. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του λοιμώδους νοσήματος που μεταδόθηκε εκτός Αφρικής στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μια Ισπανίδα νοσοκόμα, που περιέθαλψε ασθενείς με Εμπολα στο νοσοκομείο Λα ΠαζΚάρλος Γ΄ της Μαδρίτης, και η οποία προσβλήθηκε από τον ιό. Χθες, η περιφερειακή επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Σουζάνα Ζακάμπ, δήλωσε ότι είναι αναπόφευκτη η ύπαρξη περισσότερων κρουσμάτων στην Ευρώπη μέσα στους ερχόμενους μήνες. Μάλιστα σήμερα έγινε ευθανασία στο σκυλί της νοσοκόμας, που διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί και αυτό από τον ιό, αφού όπως μετέδωσαν οι αρχές υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε ανθρώπους.