Στο “μικροσκόπιο” τα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς COVID-19 και το… BurnOut των νοσηλευτών

11-12-2020

Στπ «μικροσκόπιο» του υπουργείου Υγείας μπαίνουν τα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς COVID-19 και το Σύνδρομο Εργασιακής Εξουθένωσης (BurnOut Syndrome) με στόχο τη λήψη μέτρων για τη σταδιακή απαλλαγή του Νοσηλευτικού Προσωπικού από τις συνέπειές του.

Για το θέμα η υφυπουργός Υγείας Ζώη Ράπτη ενέκρινε σχετική Μελέτη που θα υλοποιηθεί από την ΑΜΚΕ «ΙΑΣΩΝ» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση, στόχος της μελέτης είναι «η άμεση τόνωση και ενδυνάμωση του Νοσηλευτικού προσωπικού της πρώτης γραμμής στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης λόγω της Πανδημίας Covid-19 αλλά και η συλλογή δεδομένων που θα επιτρέψουν τον σχεδιασμό τεκμηριωμένης Στρατηγικής Πρόνοιας και Εναλλακτικών Σεναρίων Διαχείρισης Κρίσεων στο Νοσηλευτικό οικοσύστημα».

Επιπλέον, σκοπός της μελέτης αποτελεί η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση πιθανών παρόμοιων μελλοντικών κρίσεων που απειλούν την Δημόσια Υγεία και την Ποιότητα Ζωής των Νοσηλευτών, των Ασθενών και των Πολιτών (π.χ 2ο κύμα ή 3o κύμα της Πανδημίας).Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, η στελέχωση του Νοσοκομείου Ημέρας του φορέα «A.μ.Κ.Ε. «ΙΑΣΩΝ» θα ενισχυθεί με την πρόσληψη δέκα (10) επαγγελματιών με τις ειδικότητες του ψυχιάτρου, ψυχολόγου, στατιστικολόγου, διοικητικού υπαλλήλου και επαγγελματία διαχείρισης του BurnOut Syndrome.

Το κόστος θα καλυφθεί από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, με το 80% να  αφορά στην μισθοδοτική δαπάνη των δέκα (10) επαγγελματιών ψυχικής υγείας και το υπόλοιπο 20% να αφορά σε δαπάνες απόκτησης του απαιτούμενου τεχνολογικού εξοπλισμού και σε λοιπές αναγκαίες δαπάνες για την υλοποίηση της δράσης. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα απαιτηθούν 40.000€.