Στο μικροσκόπιο του ΕΟΦ σκευάσματα που κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου

25-11-2017

Στο «μικροσκόπιο» του ΕΟΦ βρίσκονται δεκάδες σκευάσματα που κυκλοφορούν παρανόμως στο διαδίκτυο και παραπλανούν τους πολίτες. Όπως προκύπτει από έλεγχο του Οργανισμού, υπάρχουν σκευάσματα που δεν διαθέτουν έγκριση από τον ΕΟΦ  και δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Μάλιστα εντοπίστηκαν περιπτώσεις προϊόντων όπου εμφανίζεται παραπλανητικά παραποιημένο το λογότυπο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τη διάθεση των εν λόγω προϊόντων.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση των προϊόντων Osteoren και Hondrocream, τα οποία χωρίς να διαθέτουν άδεια φαρμάκου, διαφημίζονται με θεραπευτικές ενδείξεις. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ:

  • το περιεχόμενο τωνιστοσελίδων που προωθούν τα δύο προϊόντα είναι πανομοιότυπο, αλλάζει μόνο το εμπορικό σήμα του προϊόντος.
  • σε όλες τις περιπτώσειςεμφανίζεται παραπλανητικά παραποιημένο το λογότυπο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τη διάθεση των εν λόγω προϊόντων.

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθουν στη κατοχή τους τα παραπάνω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό. Επισημαίνεται δε ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές,  μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, καθώς δεν διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων.

Την ίδια ώρα ο ΕΟΦ, προειδοποιεί ότι τα προϊόντα Alergoxin, Arthrofix Regenerator, Arthroxin, Cardioxin, Colon Cleaner, Diabexin, Fat Burner, Gastroxin, Hepa Cleaner, Heparexin, Immunixin, Manmax, Multitonic, SlimX5, Triactal, Uroxin, Varixin, Womanixin και Youth Booster της εταιρείας Botanica Healthy Life που διακινούνται μέσω διαδικτύου ως συμπληρώματα διατροφής, προβαλλόμενα όμως με θεραπευτικές ενδείξεις που παραπέμπουν σε φαρμακευτική δράση, δεν διαθέτουν σχετική έγκρισή του.

Όπως διευκρινίζει, τα προϊόντα αυτά δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.