Στομάχι: Φυσικοί τρόποι για να χωνέψετε πιο γρήγορα

γυναίκα κρατά το στομάχι της επειδή πονάει
12-02-2021

Το στομάχι και γενικά το πεπτικό σύστημα εκτελεί πολύ σημαντικές λειτουργίες για το σώμα σας. Χωρίς αυτό, δεν θα μπορούσατε να φάτε ή να απορροφήσετε θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα μας αλλά ούτε και να χωνέψετε. Ορισμένες φορές, όμως το πεπτικό μας σύστημα τείνει να μας ταλαιπωρεί με το ενοχλητικό φούσκωμα ή και την καθυστερημένη πέψη.

Πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να χωνέψουμε

Μπορείτε να ανακουφίσετε τα περισσότερα από αυτά τα κοινά πεπτικά προβλήματα. Πως; Κατανοώντας πώς λειτουργεί το πεπτικό σας σύστημα και λαμβάνοντας μέτρα για να διασφαλίσετε ότι όλα τα τρόφιμά σας κινούνται ομαλά – και με το σωστό ρυθμό – σε ολόκληρη τη γαστρεντερική οδό σας.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να αφομοιώσετε τα τρόφιμα – από τη στιγμή που το βάζετε στο στόμα σας έως τη στιγμή που τα αποβάλλετε- εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

«Συνολικά, χρειάζονται οπουδήποτε από δύο έως πέντε ημέρες για να αφομοιώσουν οι άνθρωποι τα τρόφιμα». Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. Rabia De Latou, γαστρεντερολόγος στο NYU Langone. Επισημαίνει μάλιστα ότι μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τις χρονικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων. Ο τύπος του φαγητού παίζει κομβικό ρόλο.

Πώς θα επιταχύνετε την χώνεψη στο στομάχι

Εάν αισθάνεστε πόνο, φούσκωμα ή οποιαδήποτε άλλη δυσφορία στο στομάχι, οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να επιταχύνετε φυσικά την διαδικασία της πέψης:

Ασκηθείτε τακτικά

Εάν υπήρχε ένα θαυματουργό φάρμακο, αυτό θα ήταν η φυσική άσκηση. Πραγματικά, η σωματική δραστηριότητα μας παρέχει τόσα πολλά οφέλη. Από την ευτυχία έως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Εκτός από αυτά τα γνωστά οφέλη της άσκησης, η φυσική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει να μετακινήσετε τα τρόφιμα μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Μάλιστα, επιστημονική μελέτη επισημαίνει ότι η τακτική ποδηλασία ή το τζόκινγκ μπορεί να μειώσει το χρόνο διέλευσης κατά 14,6 ώρες και 17,2 ώρες, αντίστοιχα.

Καταναλώστε περισσότερες ίνες

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι οι ίνες βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Όσον αφορά συγκεκριμένα τον χρόνο πέψης, οι ίνες βοηθούν με δύο τρόπους: Οι διαλυτές ίνες απορροφούν νερό. Οι αδιάλυτες ίνες ωθούν τα τρόφιμα μέσω του πεπτικού σας συστήματος και διατηρούν την εύρυθμη μετακίνηση.

Ερευνητικά δεδομένα έχουν συνδέσει μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες με μειωμένο κίνδυνο φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου και πεπτικών διαταραχών όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Περισσότερο νερό για ελαφρύτερο στομάχι

Η χαμηλή πρόσληψη υγρών έχει συνδεθεί με δυσκοιλιότητα τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Ενώ οι ανάγκες ενυδάτωσης ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων, οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση 3,7 λίτρων υγρού για τους άνδρες και 2,7 λίτρων υγρού για τις γυναίκες.

Αυτό ακούγεται πολύ, αλλά λάβετε υπόψη ότι αυτή η γενική σύσταση περιλαμβάνει και τα υγρά που προσλαμβάνουμε από τρόφιμα και ροφήματα, εκτός του νερού. Η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών μπορεί να σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε στη συνιστώμενη πρόσληψη υγρών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: Πόση ώρα χρειάζεται το φαγητό για να φτάσει στο στομάχι