Στον αέρα και πάλι η προμήθεια των νέων ασθενοφόρων;

26-12-2016

Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthview, στα γραφεία του ΕΚΑΒ βρίσκεται επιστολή του  Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία διατυπώνονται ερωτήματα για την κατακύρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια 90 νέων ασθενοφόρων και ζητά διευκρινήσεις εντός των επόμενων 15 ημερών. Ως γνωστόν, η διοίκηση του ΕΚΑΒ, κατακύρωσε τον Ιούλιο στην εταιρία μειοδότη την προμήθεια μόνο 90 οχημάτων, από το σύνολο των 186 οχημάτων που ζητούσε ο διαγωνισμός που είχε γίνει από τον Ιούνιο του 2013 (!). Ο λόγος ήταν γιατί, ναι μεν η εταιρία ήταν μειοδότρια, αλλά έγινε δεκτή η προσφορά της για τις μισές Περιφέρειες, καθόσον είχε έχει αποκλειστεί με προσωρινή απόφαση δικαστηρίου από τις άλλες μισές. Όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο, επισημαίνει πως θα έπρεπε πριν το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών να υπάρχει απόφαση του ΔΣ για το αν ευσταθούν ή έχουν απορριφθεί οι καταγγελίες προς τη μειοδότρια εταιρία για σοβαρά θέματα (ψευδή πιστοποιητικά κλπ) και ζητά αυτή την απόφαση. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να εκθέτει τον πρώην Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος διακήρυττε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και ενδεχομένως και τις Νομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου και του ΕΚΑΒ, εκτός αν το θέμα είναι τυπικό και δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις.

Έτσι κι αλλιώς η διαδικασία είναι …μύλος, καθόσον η μια εταιρεία είναι μειοδότρια στις μισές Περιφέρειες, (με μια τιμή της τάξεως των 48.000 € ανά αυτοκίνητο), η δεύτερη εταιρεία είναι μειοδότρια στην Περιφέρεια Αττικής (με τιμή της τάξεως των 56.700 €) και η τρίτη εταιρία είναι μόνη της στις υπόλοιπες 5 Περιφέρειες, (με τιμή για κάθε αυτοκίνητο της τάξεως των 57.000 €). Το χειρότερο όμως είναι ότι με όλα αυτά φτάσαμε πλέον στα 8 χρόνια αναμονής και δεκάδες οχήματα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το χρόνο ζωής τους, ενώ τα κονδύλια του ΕΣΠΑ κινδυνεύουν να χαθούν.

Για την ιστορία μιλάμε για το διαγωνισμό που προκήρυξε το ΕΚΑΒ τον Ιούλιο του 2013, για την Προμήθεια 167 Ασθενοφόρων και 19 Κινητών Μονάδων, στο πλαίσιο προγράμματος ΕΣΠΑ και για 13,5 εκατομ. €. Ήταν όμως στην πραγματικότητα  ο τρίτος διαγωνισμός που προκήρυσσε το ΕΚΑΒ, με τον προηγούμενο να είναι ένα περίπου χρόνο πίσω (τον Οκτώβριο του 2012) και τον πιο προηγούμενο στο μακρινό 2007! Και οι δύο προηγούμενοι είχαν κηρυχθεί άγονοι είτε γιατί είχαν προβλήματα οι φάκελοι των εταιριών που συμμετείχαν, είτε γιατί οι προσφορές υπερέβαιναν το διαθέσιμο κονδύλι.