Στον “Ευαγγελισμό” για να δει “τι εστί κρίση” ο Αυστριακός Καγκελάριος

26-12-2016

Τον Ευαγγελισμό, την «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ επισκέφθηκε την Τετάρτη ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν προκειμένου να διαπιστώσει «ιδίοις όμασι» την λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας στην εποχή της κρίσης. Η διοίκηση του νοσοκομείου τον ενημέρωσε για τις ελλείψεις προσωπικού και τη μειωμένη  χρηματοδότηση των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων και τον ξενάγησε στους χώρους του νοσοκομείου. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Φάιμαν επισκέφτηκε τον  παλιό χώρο αιμοδοσίας και έπειτα την αντίστοιχη ανακαινισμένη μονάδα αλλά και το κατεστραμμένο από πυρκαγιά και συνεπώς εκτός λειτουργίας ακτινολογικό εργαστήριο στο κτήριο ΑΧΕΠΑ, οι ζημιές στο οποίο δεν έχουν επιδιορθωθεί. 

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα 15 νέα χειρουργεία που πρόσφατα εγκαινιάστηκαν και στο τμήμα επειγόντων. Εκεί, οι εκπρόσωποι της διοίκησης παρουσίασαν στοιχεία στον καγκελάριο για την ολοένα αυξανόμενη προσέλευσης ασθενών στο ΕΣΥ. Όπως εξήγησαν, η αυξανόμενη προσέλευση οφείλεται κυρίως στην ανεπαρκή λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είναι ενδεικτικό, ότι σε κάθε εφημερία προσέρχονται στον Ευαγγελισμό, κατά μέσο όρο, 1.400 ασθενείς! Μάλιστα πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 55.000 εισαγωγές ασθενών, 5.000 περισσότερες σε σχέση με τα περασμένα έτη. 

Αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, η διοίκηση του νοσοκομείου υπογράμμισε στον καγκελάριο της Αυστρίας, ότι κάθε νοσηλεία κοστίζει κατά μέσο όρο 2.000 – 2.500 ευρώ. Σημείωσαν δε ότι η χρηματοδότηση του νοσοκομείου επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του ιδρύματος έως τα τέλη Ιουλίου, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη των εξόδων που αφορούν σε νοσηλείες ανασφάλιστων ασθενών.