Στους δρόμους οι υγειονομικοί: Κινητοποιήσεις ενόψει της ΔΕΘ – Έρευνα για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας

08-09-2022

Με κινητοποιήσεις υποδέχονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία την ΔΕΘ, οι οποίοι αναμένται να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ και στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων στα εγκαίνια της Έκθεσης, στις 10/9. Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει «Πορεία – Σωτηρία της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ» για αύριο Παρασκευή 9/9.  Την ίδια, η Ομοσπονδία έδωσε στη δημοσιότητα τα ααποτελέσματα έρευνας για την κατάσταση των υγειονομικών μονάδων Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

Γ.Ν. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Στις 1784 οργανικές θέσεις οι 765 είναι κενές. Στο Νοσοκομείο υπηρετούν μαζί με τους 1019 μόνιμους και 386 Συμβασιούχοι – Επικουρικοί υπάλληλοι. Τα μεγαλύτερα προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού: α) στους Αναισθησιολόγους, στις 25 οργανικές θέσεις υπηρετούν 8 και 2 με μετακίνηση με δυσχέρειες στη λειτουργία του Νοσοκομείου. β) στους Τραυματιοφορείς υπηρετούν 60 (μόνιμοι και συμβασιούχοι) στις 125 οργανικές θέσεις. Αναστάλθηκε η λειτουργία της Ψυχιατρικής κλινικής και της Α’ Παθολογικής κλινικής λόγω covid. Ανοίγει καινούργιο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο που για να λειτουργήσει χρειάζονται προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.

Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ: Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων με την παρουσία του υπουργού Υγείας η μονάδα παραμένει ακόμα κλειστή λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Κλειστές παραμένουν έξι πολύτιμες αίθουσες χειρουργείων λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Σοβαρότατη έλλειψη νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού, ιατρικού και λοιπού προσωπικού λόγω αναστολής εργασίας, συνταξιοδοτήσεων και επικείμενη λήξη συμβάσεων στις 31/12/22 επικουρικών και ΟΑΕΔ οι οποίοι καλύπτουν μεγάλο αριθμό κενών θέσεων.

Γ.Ν. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: Μεγάλη υποστελέχωση. Ενισχύθηκε ελάχιστα στη πανδημία. Προσελήφθησαν 20 επικουρικοί ΔΕ και ΤΕ. Πάνω από 100 κενές οργανικές θέσεις είναι στη Νοσηλευτική Υπηρεσία. Υπάρχουν μετακινήσεις Αναισθησιολόγων στον Άγιο Παύλο με αποτέλεσμα να κλείσει μια αίθουσα χειρουργείου. Επίσης το «Κουρκούλειο» που ανήκει στο Θεαγένειο, γίνονται οι χημειοθεραπείες ημέρας, είναι υποστελεχωμένο και ενώ υπήρχε ένας Αναισθησιολόγος για ασφάλεια, τον τελευταίο μήνα μετακινήθηκε στο Ιπποκράτειο και η θέση είναι κενή. Οι μετακινήσεις προσωπικού είναι συνεχής και καλύπτουν εφημερίες στο Νοσοκομείο Σερρών. Οι Καρδιολόγοι επίσης μετακινούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα Νοσοκομεία της πόλης και οι χειριστές Ακτινολόγοι μετακινήθηκαν στο Νοσοκομείο Πολυγύρου.

Γ.Ν. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το 45% του Νοσοκομείου από όλο το προσωπικό είναι επικουρικό προσωπικό. 345 υπάλληλοι είναι μόνιμοι. Στις 46 οργανικές θέσεις ειδικευομένων ιατρών στις κλινικές όλων των ειδικοτήτων οι 26 είναι κενές. Επίσης δεν υπάρχει θερμαστής ούτε ένας και έρχεται χειμώνας. Δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος ηλεκτρολόγος και καλύπτονται με ΟΑΕΔ και επικουρικό. Το Νοσηλευτικό προσωπικό όλων των κατηγοριών είναι 380 και οι κενές οργανικές θέσεις είναι περίπου 120.

Γ.Ν. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Στο Νοσηλευτικό προσωπικό είναι ακάλυπτες 67 οργανικές θέσεις. Στα Παραϊατρικά επαγγέλματα είναι ακάλυπτες 19 οργανικές θέσεις. Στους Διοικητικούς υπαλλήλους είναι 15 κενές οργανικές θέσεις και στην εστίαση- καθαριότητα είναι 29 κενές οργανικές θέσεις. Σύνολο 140 κενές οργανικές θέσεις σε ένα Νοσοκομείο περίπου 400 ατόμων. Το 1/3 των οργανικών θέσεων είναι κενές. Επίσης υπάρχουν ελλείψεις Αναισθησιολόγων και κλείνει μια αίθουσα χειρουργείου γιατί μετακινούν 2 Αναισθησιολόγους για το Ιπποκράτειο.

Γ.Ν. ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ: Στο Νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη προσωπικού όσον αφορά τους ΤΕ Νοσηλευτές. Στους ΔΕ είναι καλυμμένο το Νοσοκομείο με μόνιμους και επικουρικούς. Από γιατρούς ιδιαίτερη έλλειψη υπάρχει σε Αναισθησιολόγους για να μπορούν να γίνονται τα χειρουργεία.

Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 350 οργανικές θέσεις κενές εκ των οποίων οι 150 καλύπτονται με ελαστικές μορφές εργασίας και μπλοκάκια. Υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες ανάγκες λόγω της αύξησης των κλινών ΜΕΘ σε Νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ σημειώνονται και ιδιαίτερες ελλείψεις στην Τεχνική Υπηρεσία, στην Διοικητική Υπηρεσία και στον Μαιευτικό κλάδο.

Γ.Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η Πνευμονολογική κλινική δεν λειτουργεί μετά τη φωτιά. Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να επανορθώσουν και υπάρχει πρόβλημα γιατί έρχεται ο χειμώνας. Η λειτουργία της ΩΡΛ κλινικής είναι επισφαλής. Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις σε ειδικότητες Ιατρών.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Στη Νοσηλευτική Υπηρεσία εργάζονται 326 άτομα. Κενές οργανικές θέσεις έχουμε ΤΕ 15, ΔΕ 41, ΥΕ 48 και Επισκέπτες ΤΕ 10. Από το Ιατρικό προσωπικό από τις 98 που είναι οι οργανικές θέσεις οι 29 είναι κενές. Στους Ψυχολόγους ΠΕ είναι 3 οι κενές οργανικές θέσεις.

Γ.Ν. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: Υπάρχουν πολλές παραιτήσεις ιατρών λόγω συνταξιοδότησης ή γιατί φεύγουν και ανοίγουν δικά τους ιατρεία. Οι ελλείψεις είναι κυρίως σε Παθολόγους, Μαιευτήρες και Ακτινολόγους. Για το ΔΕ Νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν πολλοί επικουρικοί Νοσηλευτές και λείπουν πολλοί από αναστολές εργασίες με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Επίσης οφείλονται πολλά ρεπό και κανονικές άδειες.

Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ: Νοσηλευτικό προσωπικό 226 άτομα. Οι μόνιμοι είναι 143, Επικουρικοί 72 και ΟΑΕΔ 11. Σε αναστολή βρίσκονται 32 άτομα από τα οποία οι 15 μόνιμοι, 12 επικουρικοί και 5 ΟΑΕΔ. Μαίες υπάρχουν μόνο 6 στο σύνολο. Βοηθητικό προσωπικό υπάρχουν 31 άτομα ως Τραυματιοφορείς που μόνιμοι είναι οι 8, επικουρικοί 18, και 5 ΟΑΕΔ. Βοηθοί θαλάμου 18 άτομα που οι 16 είναι επικουρικό προσωπικό. Σε σύνταξη βγαίνουν 4 άτομα και μακροχρόνιες αναρρωτικές υπάρχουν 3 περιπτώσεις εργαζομένων. Στο Μικροβιολογικό τμήμα υπάρχουν 9 μόνιμοι υπάλληλοι, 1 ΟΑΕΔ και 2 με σύμβαση.

Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Νοσοκομείο υπάρχει με τους Αναισθησιολόγους. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 6 και αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας που είναι μόνιμος και δύο ακόμη από μετακινήσεις. Επίσης πρόβλημα υπάρχει και στο παθολογοανατομικό εργαστήριο.

Γ.Ν. ΝΑΟΥΣΑΣ : Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε Ιατρικό Προσωπικό που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου. Κυρίως σε Παθολόγους και Ακτινολόγους. Επίσης υπάρχει έλλειψη σε βοηθητικό προσωπικό, Τραυματιοφορείς και βοηθούς Θαλάμου. Ένα ακόμη

πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού είναι στους Χειριστές, στο Ακτινολογικό και στους Παρασκευαστές στο μικροβιολογικό.

Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ: Λείπουν σε αναστολή περίπου 20 υγειονομικοί και υπάρχει έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού. Χειριστές μηχανημάτων δεν υπάρχουν και επίσης το Νοσοκομείο χρειάζεται Τραυματιοφορείς. Το Νοσοκομείο λειτουργεί με 42 μόνιμους γιατρούς. Οι οργανικές θέσεις είναι 83 και για να φτάσουν σ αυτό τον αριθμό υπηρετούν περίπου 17 επικουρικοί και αρκετοί με μετακίνηση. Περισσότερο από το 50% είναι η έλλειψη γιατρών.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΚΙΛΚΙΣ: Το Νοσοκομείο έχει έλλειψη από ιατρικό προσωπικό κυρίως. Έχει γίνει αναστολή λειτουργίας της χειρουργικής κλινικής γιατί ο ένας γιατρός είναι σε αναστολή και ο Αναισθησιολόγος μετακινήθηκε. Μετακινήσεις ιατρών γίνονται συνέχεια κυρίως παθολόγων και προσπαθούν να βρουν τρόπο να τους επαναφέρουν στην θέση τους. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν Παθολόγοι να εφημερεύσουν στην Παθολογική κλινική. Με το ακτινολογικό υπήρχε πρόβλημα. Προσελήφθη μία επικουρική χειρίστρια και φυσικά πάλι δεν καλύπτεται το Νοσοκομείο.

Γ.Ν. ΣΕΡΡΩΝ: Από Γιατρούς υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες. Το 40% είναι επικουρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο. Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις. 140 κενές οργανικές θέσεις στο ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό.

Γ.Ν. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Χρωστάνε ρεπό και άδειες στο Νοσηλευτικό Προσωπικό. Μισοί μόνιμοι Νοσηλευτές και μισοί επικουρικοί υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις όπως και ελλείψεις υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ: Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 45 κενές οργανικές θέσεις όσον αφορά το Ιατρικό Προσωπικό. ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό υπάρχουν 25 κενές οργανικές θέσεις και ΥΕ βοηθητικό προσωπικό 6 κενές οργανικές θέσεις.

Γ.Ν. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ: Το Νοσηλευτικό προσωπικό στη ΔΕ κατηγορία έχει 29 κενές οργανικές θέσεις. Μεγαλύτερο ποσοστό είναι το Επικουρικό Προσωπικό που υπάρχει και σε όλες τις ειδικότητες. Η έλλειψη που υπάρχει σε Ιατρικό Προσωπικό είναι περισσότερο σε γενικούς Ιατρούς που χρειάζονται για τις εφημερίες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Για την καθαριότητα υπάρχουν 10 κενές οργανικές θέσεις.

Γ.Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Η μόνη έλλειψη που υπάρχει είναι σε Αναισθησιολόγους και πάλι υπάρχουν κάποιοι που έρχονται με μπλοκάκι.

Γ.Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Υπάρχουν 46 οργανικές θέσεις για Ιατρικό προσωπικό και υπηρετούν 34 και υπάρχουν 12 κενές. Από αυτές οι 5 θέσεις βρίσκονται σε προκήρυξη και οι υπόλοιπες έχουν ζητηθεί να τις δώσουν σε προκήρυξη. Μεγαλύτερη είναι η έλλειψη σε Καρδιολόγους. Υπάρχει έλλειψη Μηχανολόγου Μηχανικού γιατί υπάρχει ένας και θα βγει σε σύνταξη.

Γ.Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Η Ιατρική υποστελέχωση έχει φτάσει σε ποσοστό 35-40%, όσον αφορά τις μόνιμες θέσεις του οργανισμού, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την ύπαρξη δύο Αναισθησιολόγων και τριών Χειρουργών (δύο μόνιμων και ενός με 3μηνη μετακίνηση). Ακόμη η Παθολογική Κλινική καλύπτεται με 3 Ιατρούς (ένας μόνιμος και δύο Επικουρικοί) ενώ δεν υπάρχει Ψυχίατρος.