Στυτική Δυσλειτουργία: Μπορεί να την προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D;

26-12-2016
Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία σε έναν άντρα. Στρες, φάρμακα, παθήσεις… Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν άλλον έναν παράγοντα. Έλλειψη βιταμίνης D.
 
Ερευνητές από το την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 3.400 Αμερικανούς άντρες ηλικίας από 20 ετών και άνω, που δεν έπασχαν από καρδιακή νόσο.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο, έδειξαν πως το 30% των αντρών είχε ανεπάρκεια βιταμίνης D, δηλαδή κάτω από 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστό λίτρου αίματος. Το 16% έπασχαν από στυτική δυσλειτουργία
 
Όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Έριν Μίχος και η επιστημονική της ομάδα, το 35% των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Σε αντίθεση μόνο το 29% χωρίς την εν λόγω σεξουαλική διαταραχή είχαν έλλειψη βιταμίνης D. 
Μάλιστα, ο συσχετισμός ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την στυτική δυσλειτουργία, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υπέρταση, η φλεγμονή και συγκεκριμένα φάρμακα. 
 
Όπως εξήγησε η Δρ, Μίχος «η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι εύκολο να εντοπιστεί και απλή στην αντιμετώπισή της με τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως γυμναστική, διατροφή, λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και έκθεση στον ήλιο».
 
Τι όμως προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D που μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία; Οι ειδικοί ακόμα δεν έχουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Θα πρέπει τώρα να ελέγξουν κατά πόσο η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και να αποκαταστήσει την στυτική λειτουργία. 
 
Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία των Αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, το 40% των ανδρών άνω των 40 ετών και το 70% των ανδρών άνω των 70 ετών δεν είναι σε θέση να επιτύχουν και να διατηρήσουν στύση. Ενώ από ανεπάρκεια βιταμίνης D πάσχει το 40% των ενηλίκων Αμερικανών. 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: