Supplement Awards 22: Ένας θεσμός που αναδεικνύει την αξιέπαινη επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής

08-07-2022

Την Τετάρτη 06 Ιουλίου, στο House 124, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Supplement Awards 2022 που διοργανώθηκε από την BOUSSIAS. Για 2η συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα επιβραβεύτηκε και αναδείχθηκε η καινοτοµία στα συμπληρώματα διατροφής και ταυτόχρονα προβλήθηκε η επιστημονική εγκυρότητα των προϊόντων διατροφής και υγείας με στόχο την ασφάλεια αλλά και ποιοτική επιλογή των καταναλωτών.

Περισσότερα από 80 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων που αφορούσαν εταιρείες οι οποίες παράγουν και εμπορεύονται συμπληρώματα διατροφής και επιδιώκουν να ενθαρρύνουν την γνωστοποίηση των προϊόντων διατροφής και υγείας, προάγοντας ταυτόχρονα τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και κατ’ επέκταση την καλή υγεία και το ευ ζην.

Συνολικά, διακρίθηκαν 12 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας πάνω σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων.

Πιο συγκεκριμένα, Βραβείο απέσπασαν οι εταιρείες: Aboutnet Σ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ, ASAN AE, CHRYSALLIS PRODERMA IKE, INTERMED Ιουλία & Ειρήνη Τσέτη φαρμακευτικά εργαστήρια ΑΒΕΕ, ISOPLUS – SOLGAR®, ITF HELLAS, Menarini Hellas A.E., POWER HEALTH HELLAS, VAFARM IKE ( Great for women), ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΟΝ ΕΠΕ και ΝΤΟΥΝΗ HEALTH PRODUCTS AE.  

Επίσης, οι εταιρείες οι οποίες κατέκτησαν την υψηλότερη βαθμολογία σε ολόκληρη την ενότητα που συμμετείχαν, αποσπώντας το Platinum Βραβείο ήταν οι: ΝΤΟΥΝΗ HEALTH PRODUCTS AE και ISOPLUS – SOLGAR®.

Τέλος, η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή των μεγάλων βραβείων της χρονιάς, των Grand Awards, όπου η ISOPLUS – SOLGAR®αναδείχθηκε COMPANY OF THE YEAR  και η SOLGAR® αναδείχθηκε BRAND OF THE YEAR.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Άννα Μαρία Παπίρη, Wellness Editor – Author, Co-Founder Wellness Project, Boussias, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στην Ελλάδα η αγορά εκτιμάται περί τα €220 εκατ. και με κυριότερο σημείο πώλησης το φαρμακείο. Αναπτύσσεται εντυπωσιακά σε επίπεδα άνω του 15-20% ετησίως. Με την πανδημία το 2020 ενισχύθηκε σημαντικά η θέση των συμπληρωμάτων στην αγορά ενώ στα τέλη του

2021 με την εμφάνιση της Όμικρον χαρακτηρίστηκε από ακόμη πιο σημαντική αύξηση των πωλήσεων. Η παραγωγή, η διάθεση, η εμπορία και η διαφήμιση των συμπληρωμάτων διατροφής στην χώρα μας ακολουθεί καθορισμένο νομοθετικό πλαίσιο. Αρμόδια αρχή είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε εναρμονιστεί με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία».

Στην συνέχεια, η Ρενάτα Μίχα, RD PhD FAHA, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αν. Καθηγήτρια Διατροφής, Πανεπιστήμιο Tufts, ΗΠΑ, Πρόεδρος, Global Nutrition Report, Development Initiatives, Αγγλία, Ιδρύτρια Food for Health, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Supplement Awards 22, άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην βραδιά με το μήνυμά της, το οποίο και ανέφερε: «Τα Supplement Awards από τη BOUSSIAS έρχονται για δεύτερη συνεχή χρονιά να επιβραβεύσουν την καινοτομία και να αναδείξουν την αξιέπαινη επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής. Πρόκειται για έναν από τους πιο αναπτυσσόμενους και ανταγωνιστικούς κλάδους στην παγκόσμια οικονομία -που είδε μια εκτίναξη με την πανδημία του COVID-19- καταδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που έχουν τα συμπληρώματα διατροφής στη ζωή μας.

Πράγματι, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αποτελούν μέρος ενός συνολικού ευ ζην, εφ’ όσον αυτό εφαρμόζεται με σύνεση και γίνεται πάντα υπό την καθοδήγηση των ειδικών. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις κρίνονται απαραίτητα, ειδικά εάν η διατροφή είναι ανεπαρκής ως προς συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Λόγω του καίριου ρόλου τους, η συνεχόμενη αξιολόγηση και βελτίωση της ποιότητάς τους είναι απαραίτητη για να ωφελείται τελικά ο καταναλωτής και μακροπρόθεσμα η δημόσια υγεία.

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που τα Supplement Awards από τη BOUSSIAS μου εμπιστεύτηκαν τον ρόλο του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής. Μιας επιτροπής που απαρτίζεται από εξαίρετους επιστήμονες, οι οποίοι αξιολόγησαν εμπεριστατωμένα όλες τις υποψηφιότητες. Τα βραβεία που παραλαμβάνουν οι νικητές αποτελούν μια σημαντική ένδειξη αναγνώρισης και καινοτομίας. Πολλά συγχαρητήρια στη διοργανώτρια εταιρεία, και πρωτίστως σε όλες τις εταιρίες που βραβεύτηκαν και ανεβάζουν τον πήχη για επόμενους διαγωνισμούς βράβευσης».

Χαιρετισμό στην βραδιά της τελετής απονομής επίσης απεύθυναν οι Ελένη Αθανασοπούλου, Πρόεδρος ΣΕΣΔΙ, και η Μαγδαλινή Σελανικλή, Δ/ντρια Κανονιστικών Θεμάτων ΣΕΣΔΙ, οι οποίες εκ μέρους του ΣΕΣΔΙ έστειλαν το δικό τους μήνυμα στα βραβεία αναφέροντας: «Φέτος η βιομηχανία μας γιόρτασε 20 χρόνια από την πρώτη ειδική νομοθεσία για τα ΣΔ, την πρώτη κοινοτική οδηγία για τα ΣΔ στην ΕΕ, που έθεσε ακέραιους κανόνες, ενίσχυσε την ελεύθερη διακίνηση και την ασφάλεια των προϊόντων. Τα συμπληρώματα διατροφής όμως  γιορτάζουν περισσότερα από 20 χρόνια διακίνησης και προσφοράς στον τομέα της διατροφής και της υγείας των καταναλωτών. Πλέον η καινοτομία ορίζεται σε πολλαπλά επίπεδα. Ποια είναι η ανάγκη ενός καταναλωτή, ποιες διατροφικές ουσίες έχουν εκείνα τα ειδικά χαρακτηριστικά για να την ωφελήσουν, ποια είναι πιο εύληπτη και εύκολα απορροφήσιμη μορφή για ένα προϊόν, ποια είναι η πιο κατάλληλη και πρωτότυπη στρατηγική, ποια είναι πιο πράσινη και αειφόρος επιλογή. Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής είναι πλέον ξεκάθαρος. Οι άνθρωποι τα επιλέγουν καθημερινά έτσι ώστε να διασφαλίσουν μια καλή διατροφή και να διατηρήσουν σε καλά επίπεδα την υγεία τους για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις καθημερινές προκλήσεις με επιτυχία. Οι καταναλωτές σήμερα απαιτούν ποιοτικά, αξιόπιστα και αποτελεσματικά προϊόντα. Τα Supplement Awards έρχονται να παίξουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην αγορά των συμπληρωμάτων, διότι φέρνουν στο προσκήνιο τη μεγάλη προσπάθεια των εταιρειών να προσφέρουν καινοτόμα προϊόντα, σχεδιασμένα για τις ανάγκες του συγχρόνου καταναλωτή».

Στην συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε o Ιωάννης Δαγρές, Φαρμακοποιός, Αντιπρόεδρος ΠΦΣ-ΝΠΔΔ, Ταμίας ΦΣΑ-ΝΠΔΔΒ, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι άνθρωποι είναι κάτι πολύ ευρύτερο από απλώς καταναλωτές. Είναι ολοκληρωμένες οντότητες με πνεύμα, ψυχή, σώμα, επιθυμίες, όνειρα, ανάγκες, ατομικές αλλά και ισχυρές συλλογικές ευαισθησίες. Και ο χώρος των συμπληρωμάτων διατροφής είναι κάτι πολύ ευρύτερο από απλώς αγορά. Είναι αγαθά προαγωγής υγείας, που όμως απαιτούν γνώση, υπευθυνότητα και μέτρο στη χρήση τους, ώστε να χρησιμοποιηθούν με υψηλά εχέγγυα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Εξ΄ ου και το ζητούμενο στη σωστή χρήση τους δεν είναι η άκριτη χορήγηση στον καθένα, ούτε αρκεί απλώς η εγγύηση παρασκευής με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και πιστότητας. Η σωστή χρήση των προϊόντων αυτών απαιτεί μεσολάβηση ειδικού επιστήμονα υγείας, ο οποίος θα πρέπει να έχει και τον τελευταίο και πρώτιστο λόγο σε αυτά. Έχοντας υπόψη αυτές τις Θεμελιώδεις Αρχές, εμείς οι φαρμακοποιοί χαιρετίζουμε την εκδήλωση αυτή των συνεργατών μας, εταιρειών παραγωγής και διάθεσης συμπληρωμάτων διατροφής, και ευελπιστούμε να καταστεί μόνιμος Θεσμός στα ελληνικά δρώμενα υγείας».

Η βραδιά της τελετής απονομής των Supplement Awards 22 συνεχίστηκε με την εισήγηση που πραγματοποίησε η Αικατερίνη Σκενδέρη, PhD, Βιοχημικός-Διατροφολόγος, Καθηγήτρια Διατροφής και Μεταβολισμού, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Εργαστήριο Διατροφής & Κλινικής Διαιτολογίας, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η μεσογειακή διατροφή περιέχει στους κανόνες της μεγάλη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών καθώς και άλλων υποπροϊόντων αυτών όπως είναι το κρασί. Τα πλέον γνωστά διαιτητικά αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή, οι φαινόλες, τα φλαβονοειδή και ορισμένα ανόργανα συστατικά όπως το σελήνιο. Τα φλαβονοειδή είναι υπεύθυνα για το χρώμα των ανθών και των καρπών και διαθέτουν σημαντικές χημιοπροστατευτικές ιδιότητες που σχετίζονται  με την αντιοξειδωτική τους ικανότητα. Τα συμπληρώματα διατροφής βασίζονται κυρίως στα παραπάνω συστατικά τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι είτε θρεπτικά συστατικά κυρίως μικροθρεπτικά, είτε χημικές ενώσεις που εμπλέκονται σε μεταβολικές πορείες του οργανισμού και συμβάλουν στην ομοιόσταση. Διατίθενται σε συγκεντρώσεις υψηλότερες από αυτές που υπάρχουν στα τρόφιμα που καταναλώνει ο άνθρωπος. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ τα συμπληρώματα ορίζονται ως «τρόφιμα» με σκοπό τη συμπλήρωση μιας συνήθους δίαιτας».

Τέλος, το μη διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς ολοκληρώθηκε με την απονομή των τιμητικών βραβείων για τα Supplement Awards 22, όπου ο Αλέξιος Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής παρέλαβε το τιμητικό βραβείο για το ερευνητικό του έργο και ο Δρ. Σταύρος Λαλάς, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρέλαβε βραβείο για την προσφορά του στην έρευνα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Τα Supplement Awards 22 διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του ΣΕΣΔΙ (Σύλλογος Επιχειρηματιών Συμπληρωμάτων Διατροφής).

Xoρηγός της τελετής απονομής των Supplement Awards 22 ήταν η ISOPLUS – SOLGAR®.

Χορηγοί επικοινωνίας των Supplement Awards 22 ήταν οι: diatrofi.gr, fmh.gr, healthmarketing.gr, healthmag.gr και healthview.gr.

Official Publications: Φαρμακευτικός Κόσμος και fdaily.

Στο site www.supplementawards.gr μπορείτε να δείτε τον πίνακα των νικητών, καθώς επίσης και φωτογραφίες της βραδιάς.