Τα σύκα είναι από τα πολύ αγαπημένα φρούτα. Είναι γλυκά και τρώγονται με πολλούς τρόπους. Είναι όμως και θρεπτικά. Πώς βοηθούν την υγεία μας
Σύκα: Διατροφικό προφίλ
Τα σύκα είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Ακολουθεί μια ανάλυση των βασικών θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα φρέσκα και τα αποξηραμένα σύκα:
Διατροφικά στοιχεία φρέσκων και αποξηραμένων σύκων (ανά 100g)
Θρεπτικό στοιχείο | Φρέσκο σύκο | Αποξηραμένο σύκο |
Θερμίδες | 74 kcal | 249 kcal |
Υδατάνθρακες | 19 g | 64 g |
Φυτικές ίνες | 3 g | 10 g |
Σάκχαρα | 16 g | 48 g |
Πρωτεΐνη | 0,8 g | 3,3 g |
Λίπη | 0,3 g | Ελάχιστα |
Βιταμίνη Κ | 4,7 μg | 15,6 μg |
Κάλιο | 232 mg | 680 mg |
Ασβέστιο | 35 mg | 162 mg |
Μαγνήσιο | 17 mg | 68 mg |
Σύκα: Οφέλη υγείας
Το σύκο προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, που κυμαίνονται από την πεπτική υποστήριξη έως τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
1. Πεπτική υγεία
- Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Τα σύκα βοηθούν στην πέψη και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.
- Πρεβιοτικές ιδιότητες: Υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, τροφοδοτώντας ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.
2. Υγεία της καρδιάς
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Το σύκο είναι πλούσιο σε κάλιο, που βοηθάει στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου και στην μείωση της υπέρτασης.
- Μειώνει τη χοληστερόλη: Οι διαλυτές φυτικές ίνες στα σύκα, ιδιαίτερα η πηκτίνη, συνδέονται/προσκολλώνται με τη χοληστερόλη στο πεπτικό σύστημα και βοηθούν στην απομάκρυνσή της.
3. Υγεία των οστών
- Υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο: Απαραίτητο για τη διατήρηση γερών οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
- Μαγνήσιο και βιταμίνη Κ: Και τα δύο παίζουν υποστηρικτικό ρόλο στην υγεία των οστών.
4. Έλεγχος σακχάρου στο αίμα
Παρά τη φυσική τους γλυκύτητα, τα σύκα έχουν χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας τα ένα κατάλληλο σνακ για όσους παρακολουθούν το σάκχαρό τους.
5. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Το σύκο περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Σύκο: Πιθανές παρενέργειες
Αν και τα σύκα είναι εξαιρετικά θρεπτικά, υπάρχουν μερικά πιθανά μειονεκτήματα, που πρέπει να λάβετε υπόψη:
- Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Τα αποξηραμένα σύκα, ειδικά, είναι συμπυκνωμένες πηγές φυσικών σακχάρων, τα οποία μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους ή στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα, εάν καταναλωθούν υπερβολικά.
- Αλλεργίες: Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα σύκα, ιδιαίτερα εάν έχουν αλλεργία στο λάτεξ.
- Πιθανή καθαρτική δράση: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, η υπερκατανάλωση σύκων μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια ή κοιλιακή δυσφορία.
- Περιεκτικότητα σε οξαλικά: Τα σύκα περιέχουν οξαλικά, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά σε ευαίσθητα άτομα.
Πόσα σύκα να τρώτε την ημέρα
Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση σύκων εξαρτάται από τις διατροφικές σας ανάγκες και τους στόχους υγείας σας:
- Φρέσκα σύκα: 2-3 σύκα μεσαίου μεγέθους παρέχουν περίπου 30-50 θερμίδες και είναι ιδανικά για ένα υγιεινό σνακ.
- Αποξηραμένα σύκα: Λόγω της συμπυκνωμένης περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και θερμίδες, περιορίστε την πρόσληψη σε 1-2 σύκα την ημέρα, ειδικά αν προσέχετε τα επίπεδα σακχάρου ή την πρόσληψη θερμίδων.
Συμπέρασμα
Το σύκο είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία, από την υποστήριξη της πέψης και της υγείας της καρδιάς έως την προώθηση γερών οστών. Αν και αποτελούν μια υγιεινή προσθήκη στις περισσότερες δίαιτες, είναι σημαντικό να τα καταναλώνετε με μέτρο, για να αποφύγετε πιθανές παρενέργειες.
Πηγές: healthline.com, webmd.com, medicalnewstoday.com, clevelandclinic.org
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σύκα: Ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία μας