Συμφωνία Μητσοτάκη-Νετανιάχου για δοκιμές «θαυματουργού» φαρμάκου κατά του κορονοϊού. Τί έδειξαν οι πρώτες δοκιμές

09-02-2021

Ένα νέο εισπνεόμενο φάρμακο κατά του κορονοϊού, παρουσίασε στον πρωθυπουργό ο ομόλογός του του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Πρόκειται για το εισπνεόμενο φάρμακο EXO-C24 που χορηγείται σε σοβαρή νόσηση με κορονοϊό με επιπλοκή στον πνεύμονα.

Το «θαυματουργό» φάρμακο, όπως το αποκάλεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει δοκιμαστεί έως στιγμής σε 32 άτομα, και είχε αποτελέσματα. Αν έχεις κορονοϊό, είσαι σοβαρά άρρωστος και έχεις πρόβλημα στον πνεύμονα το εισπνέεις και είσαι καλά, δήλωσε ο Νετανιάχου.

Όπως ανακοίνωσε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές». «Θα είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας μας που επεκτείνεται διαρκώς σε νέους τομείς» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Νετανιάχου.

Συμφωνήθηκε μάλιστα να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με τον Ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Άρμπερ προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

Σημειώνεται ότι το EXO-C24 βρίσκεται σε κλινική δοκιμή Φάσης 1 και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα θα μπορούσε να θεραπεύσει 29 από τους 30 παραλήπτες του εντός 3-5 ημερών.

Το φάρμακο χορηγείται μία φορά την ημέρα για πέντε λεπτά μέσω εισπνοής. Χρησιμοποιεί εξωσώματα, μικροσκοπικούς φορείς που μπορούν να μετακινήσουν υλικά μεταξύ των κυττάρων για να μεταφέρουν την πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες.