«Συναγερμός» για τα κρούσματα σε συγκεκριμένες περιοχές: Στο τραπέζι οι «μωβ» περιοχές – Ποια μέτρα θα… ενεργοποιούνται

18-10-2021

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όπου καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων. Σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και την κυκλοφορία της γρίπης, οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ».

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουν την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων στις πολύ επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές. Ήδη στο «τραπέζι» της Επιτροπής λοιμωξιολόγων εξετάζεται σχετική πρόταση, που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης των «μωβ» περιοχών στον χάρτη της πανδημίας. Για αυτές τις περιοχές, θα εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, αλλά και η διπλή μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η ανησυχία των ειδικών εντείνεται και από τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που καταγράφονται. Μάλιστα, με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός 28χρονου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απηύθυνε έκκληση στους νέους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό.

Σε ανάρτησή της στο facebook ανέφερε: «Χάσαμε 28χρονο από κορωνοϊό στην Κομοτηνή. Είναι ο τρίτος εικοσάχρονος που χάνουμε αυτή τη βδομάδα», αναφέρει, τονίζοντας ότι δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 και απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και να προσέχουν.

«Καταλαβαίνω ότι πολλοί φοβάστε και έχετε απορίες. Επικοινωνήστε μαζί μας, με γιατρούς και το υπουργείο, θα απαντήσουμε στις απορίες σας και θα συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας. Θα δώσω σύντομα μια αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή και ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας μαζί μας, είμαστε εδώ για σας», επεσήμανε .

Σημειώνεται ότι τα ποσσοστά εμβολιασμού είναι σε πτωτική πορεία. Είναι ενδεικτικό πως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ο ημερήσιος αριθμός εμβολιασμού με την πρώτη δόση είναι μικρότερος από το 50% του αντίστοιχου του Σεπτεμβρίου αλλά και του Αυγούστου.