Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα: Είναι παντού στην Ελλάδα προειδοποιούν οι επιστήμονες – Αυξάνονται τα κρούσματα

Εργαστήριο
20-07-2021

Συναγερμός έχει σημάνει για την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα μάλιστα με την κα Βάνα Παπαευαγγέλου μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής η Δέλτα είναι παντού στην Ελλάδα.

Όπως είπε μιλώντας στη τηλεόραση του Σκάι, ο καθένας είτε στο σπίτι του είτε στις διακοπές του θα πρέπει να έχει το νου του. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανακάμψουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων με την συμπεριφορά μας, σημείωσε.

Η ίδια αναφέρθηκε για την νέα πληροφόρηση που έχει η επιτροπή κάθε Τετάρτη με βάση τον επιδημιολογικό χάρτη. Πλέον υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων, τους τρόπους μετάδοσης ανά περιοχή κλπ.

«Αυτό που διαφάνηκε την προηγούμενη βδομάδα είναι ότι πέρα από την έξαρση στους νέους, αυξάνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι γύρισαν και το μετέδωσαν στους γονείς τους που προφανώς δεν είχαν εμβολιαστεί και σε εργασιακά περιβάλλοντα» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους. Αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Και επανέλαβε την αναγκαιότητα χρήσης της μάσκας όπου υπάρχει κόσμος και σε εξωτερικούς κόσμους.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων είναι γύρω στα 24 έτη. Όπως είπε, «μέσα σε 3 βδομάδες έπεσε 10 χρόνια, από τα 32 στα 24 έτη».

Εμβολιασμός εφήβων

Για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών ανέφερε ότι περιμένει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των εφήβων που θα εμβολιαστούν με την επιστροφή από τις διακοπές. Και σημείωσε ότι πριν πάει κάποιος διακοπές μπορεί να κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και ας καθυστερήσει λίγο η δεύτερη.

Για τον εμβολιασμό σε μικρότερες ηλικίες (12-15 ετών), είπε πως τα δεδομένα ασφάλειας που υπάρχουν είναι αρκετά καλά». Αυτό που εξετάζουν στην επιτροπή –πρόσθεσε- είναι το όφελος σε αυτές τις μικρές ηλικίες ειδικά για τα παιδιά που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Και για τα παιδιά που έχουν στην οικογένεια τους ευάλωτα άτομα. Καθώς ένας από τους βασικούς λόγους που έκλειναν τα σχολεία ήταν η διασπορά της λοίμωξης από το σχολείο στην οικογένεια.