Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις εξαρτήσεις σε Ευρώπη και Ελλάδα. Σχεδόν ένας στους τρεις Ευρωπαίους (ποσοστό 29%), ηλικίας 15-65 ετών έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών τουλάχιστον μία φορά. Tα στοιχεία αυτά, παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλω, στο πλαίσιο του Πανελληνίου Συνεδρίου 2024 για τη Δημόσια Υγεία και τις πολιτικές για τα Χρόνια Νοσήματα. Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Γεώργιος Π. Χρούσος μίλησε για την ασθένεια της εποχής μας, το χρόνιο στρες, το οποίο οδηγεί σε χρόνια νοσηρότητα. Ανέλυσε τους λόγους που το προκαλούν αλλά και τρόπους για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, «της αταραξίας της ψυχής και απονίας του σώματος», της πάντα σύγχρονης φιλοσοφίας του Επίκουρου, η οποία επικεντρώνεται στην επίτευξη της ευδαιμονίας μέσω της απουσίας του πόνου (απονία) και της ψυχικής γαλήνης (αταραξία). Τόνισε ότι η διαχείριση του στρες είναι κάτι που μαθαίνεται και έκανε τον διαχωρισμό μεταξύ κακού και καλού στρες. Στοιχεία ισορροπημένης ζωής που συμβάλουν στην ευεξία περιλαμβάνουν άσκηση των αρετών -κατά τον Αριστοτέλη και Επίκουρο-, ο κιρκάδιος ρυθμός, το αίσθημα ασφάλειας, το καλό περιβάλλον, το να κάνουμε πράγματα με πάθος και να έχει η ζωή μας νόημα. Τόνισε επίσης, ότι η επιστήμη σήμερα μπορεί να θεραπεύσει το χρόνιο στρες.
Η καθηγήτρια Μένη Μαλλιώρη τόνισε την ανάγκη για τον επαναπροσδιορισμό των πολιτικών για την ψυχική υγεία μετά την πανδημία και ανέδειξε το ζήτημα των εξαρτήσεων ως ένα μείζον ζήτημα ψυχικής υγείας και δημόσιας υγείας για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Το 29% των Ευρωπαίων 15-65 ετών έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών τουλάχιστον μία φορά. Η κ. Μαλλιώρη θύμισε ότι τα επίπεδα της ανιχνεύσιμης κοκαΐνης στα απόβλητα την περίοδο της πανδημίας Covid-19 ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και σχολίασε πως σήμερα έχουμε σταματήσει να μετράμε. Αντίστοιχα, έχουμε μεγάλη αύξηση στην ενδοοικογενειακή βία, την επιθετικότητα, τις γυναικοκτονίες, τη βία μεταξύ ανηλίκων αλλά και τον τζόγο. Ο «τζόγος» έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο θέμα δημόσιας υγείας, είπε η κ. Μαλλιώρη. Οι Έλληνες 16-χρονοι είναι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη σε συμμετοχή στις στοιχηματικές ιστοσελίδες. 36 δισ. ευρώ είναι τα χρήματα που «πόνταραν» οι Έλληνες το 2023, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 σημειώθηκε αύξηση 44%, φθάνοντας τα 21,2 δισ. €.
Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου χαριτολογώντας είπε ότι επιθυμεί «Λευτεριά στα δεδομένα προκειμένου να κάνουμε τα δεδομένα να μιλήσουν». Ο υπουργός έδωσε την εικόνα της ψηφιακής μετάβασης της Υγείας υπογραμμίζοντας ότι τα πληροφορικά συστήματα των νοσοκομείων και των υπουργείων και η πληθώρα των δεδομένων υγείας που συγκεντρώνονται χάρη στην ψηφιοποίηση θα πρέπει να ομοιογενοποιηθούν προκειμένου να μπορούν να αξιοποιηθούν για ανάλυση και μελέτη, με τήρηση πάντα των αρχών της ανωνυμοποίησης και της προστασίας των δεδομένων, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία που σύντομα θα ψηφιστεί και στην Ελλάδα. Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μέσα στις πρώτες έξι χώρες της Ε.Ε. που έχουν ήδη ενσωματώσει τη νομοθεσία για την κυβερνοασφάλεια και προέβλεψε ότι το 2025 θα είναι μια δύσκολη μεν, αλλά εξαιρετικά παραγωγική χρονιά για όλο το οικοσύστημα της πληροφορικής στον τομέα της υγείας. Χάρη στη συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης, το Υπουργείο Υγείας και την Η.ΔΙ.Κ.Α., η δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών προχωρά κανονικά. «Είμαι πραγματικά αισιόδοξος ότι την ώρα αυτή περπατάμε με καλό βηματισμό», κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου.