«Συναγερμός» για τις νέες εστίες διασποράς: Τί δείχνουν τα λύματα για το ιϊκό φορτίο σε 9 περιοχές – Αύξηση 337% στο Ρέθυμνο

03-03-2021

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για τον SARS-CoV-2. Ο έλεγχος σε αστικά λύματα κατέδειξε αυξήσεις του ιϊκού φορτίου ακόμη και κατά 337%, μόλις σε μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Πιο αναλυτικά, την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής.

Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή. Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιϊκό φορτίο σε αυτά να παραμένει σταθερά υψηλό. Ο Βόλος παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση (+218%) του ιϊκού φορτίου. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν το Ηράκλειο (+199%) και τα Χανιά (+154%).