«Συναγερμός» ΠΟΥ για την παγκόσμια αύξηση κρουσμάτων –Χαλάρωση, μείωση testing και Όμικρον εκρηκτικός συνδυασμός, λένει οι ειδικοί

17-03-2022

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων ανά τον κόσμο. Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Γκρεμπρεγέσους, δήλωσε ότι η παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς ορισμένες χώρες αναφέρουν μείωση στα ποσοστά των τεστ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας καταγράφηκε αύξηση κατά 8% των νέων κρουσμάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότερα από 11.000.000 κρούσματα έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ και αυτό παρά τη σημαντική μείωση των τεστ ανίχνευσης στον κόσμο.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η αύξηση εκ νέου των κρουσμάτων είναι το αποτέλεσμα ενός «συνδυασμού παραγόντων». Το κύμα των μολύνσεων ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από την υποπαραλλαγή Όμικρον 2, που ήδη υπερισχύει σε ορισμένες χώρες. «Είναι η πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2 που έχουμε δει μέχρι τώρα», σημειώνει ο ΠΟΥ.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων που είχαν ληφθεί κατά της Covid σε πολλές χώρες. Πρόκειται για την τελεια ευκαιρία να εξαπλωθεί ο ιός προειδοποιεί ο Οργανισμός εξαιτίας και της ημιτελής εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές του κόσμου.

«Διαπιστώνουμε αύξηση των κρουσμάτων που εντοπίζονται σε όλο τον κόσμο για έναν ορισμένο αριθμό λόγων. Είναι οι ίδιοι παράγοντες που προκαλούν τη μετάδοση του ιού αυτού από την αρχή της πανδημίας», επιμένει ο ΠΟΥ. Ωστόσο, η καλή είδηση, είναι ότι ο κόσμος διαθέτει τα μέσα για να την αντιμετωπίσει: μάσκα, φυσική απόσταση, εμβόλια, τεστ ανίχνευσης, θεραπείες.