Συναγερμός σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για την έξαρση της γρίπης

26-12-2016

 «Συναγερμός» έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας μετά την κατακόρυφη αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης. Μάλιστα η υφυπουργός Υγείας κ. Ζ. Μακρή εξέδωσε εγκύκλιο με κανόνες υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης λοιμώξεων στους χώρους των βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, δημόσιων και ιδιωτικών.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «η συνάθροιση των παιδιών στο χώρο του παιδικού σταθμού μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες μετάδοσης λοιμώξεων». Στο περιβάλλον των παιδικών σταθμών η μετάδοση των λοιμογόνων παραγόντων γίνεται συνήθως δια του αναπνευστικού συστήματος (μέσω αερολυμάτων και σταγονιδίων που προέρχονται από το αναπνευστικό σύστημα πασχόντων καθώς και μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένα παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα και εκκρίσεις), δια της εντεροστοματικής οδού (άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο ή έμμεσα μέσω επιμολυσμένων αντικειμένων, επιφανειών του περιβάλλοντος και τροφίμων), δια της επαφής με δερματικές βλάβες και δια της επαφής με αίμα, ούρα και σωματικές εκκρίσεις. 

Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής, οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων καθώς  και οδηγίες για την προετοιμασία και το χειρισμό των τροφίμων. Το προσωπικό οφείλει να ακολουθεί τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζει ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τα παιδιά. Οι  οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα στο προσωπικό καθαριότητας, ενώ οι οδηγίες για το χειρισμό των τροφίμων ειδικότερα στο προσωπικό με αρμοδιότητες στο χειρισμό των τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, όπως αυτό κάθε φορά διαμορφώνεται και ισχύει.

Να σημειωθεί ότι ο αρθμός των θυμάτων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, έφτασε του 43, ενώ 61 είναι αυτή τη στιγμή οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ποσοστό των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα  και εμβολιάζονται, αγγίζει το 30%, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαίκες χώρες φτάνει το 70%. Επισημαίνουν, ότι ακόμη και τώρα τα άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν, ενώ μόλις εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα θα πρέπει να λάβουν αντιική αγωγή.