Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές από την εμφάνιση του Δυτικού Νείλου σε Αχαΐα και Ρέθυμνο

08-09-2017

Σε Αχαΐα και Ρέθυμνο «ταξίδεψε» ο ιός του Δυτικού Νείλου σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας. Στις δύο περιοχές καταγράφηκε κρούσμα του ιού την τελευταία εβδομάδα ενώ άλλο ένα κρούσμα είχε αναφερθεί στα μέσα Αυγούστου και στην περιοχή της Αρκαδίας. Την ίδια ώρα «ενεργός» παραμένει ο ιός στον νομό Αργολίδας, όπου καταγράφηκαν και τα πρώτα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας επιδημιολογικής έκθεσης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά, από τον περασμένο Ιούνιο έχουν νοσηλευτεί, εντός ή εκτός ΜΕΘ, 25 άτομα σε νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλεί η μόλυνση με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Άλλοι 15 άνθρωποι διαγνώστηκαν ότι έχουν μολυνθεί αλλά δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Τα θανατηφόρα κρούσματα μέχρι στιγμής είναι τρία και αφορούν ηλικιωμένους.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τα 36 σοβαρά περιστατικά μόλυνσης με τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν στην περιοχή της Αργολίδας (Μυκήνες, Άργος, Ναύπλιο). Αλλά τρία σοβαρά περιστατικά δηλώθηκαν σε ισάριθμες περιοχές της χώρας (Αρκαδία, Αχαΐα, Ρέθυμνο) κι ένα ακόμη κρούσμα δηλώνεται με άγνωστο τόπο πιθανής μόλυνσης.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν στην επιδημιολογική έκθεση πως αναμένονται περαιτέρω κρούσματα λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας ενώ έντονη είναι η δραστηριότητα του ιού και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης (Ιταλία, Σερβία, Ρουμανία, Αυστρία, Ουγγαρία) καθώς στο Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.