Συναγερμός στον ΕΟΦ για συγκεκριμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα που κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου

Χάπια
31-10-2018

 «Συναγερμός» έχει σημάνει στον ΕΟΦ  για ομοιοπαθητικά φάρμακα που παρουσίασαν μικροβιακή επιμόλυνση και ενδέχεται να κυκλοφορούν στη χώρα μας, μέσω διαδικτύου. Ο Οργανισμός προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση των προϊόντων NEUROVEEN, RESPITROL, THYROVEEV & COMPULSIN.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με ενημέρωση της αρμόδιας Αρχής των Η.Π.Α. (FDA), τα συγκεκριμένα προϊόντα κυκλοφορούν στις Η.Π.Α. ως ομοιοπαθητικά φάρμακα, ενώ ο υπεύθυνος κυκλοφορίας (εταιρεία ΗelloLife) ανακαλεί παρτίδες τους σε παγκόσμια κλίμακα λόγω μικροβιακής επιμόλυνσης.

Με αφορμή την παραπάνω ενημέρωση, παρόλο που δεν έχουν εκδοθεί άδειες κυκλοφορίας ομοιοπαθητικού φαρμάκου, δεν αποκλείεται να έχουν διακινηθεί στη χώρα μας π.χ. μέσω διαδικτύου.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Υπογραμμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Ελλείψεις φαρμάκων

Στο μεταξύ, σοβαρές ελλείψεις δεκάδων φαρμάκων εξακολουθεί να παρουσιάζει η χώρα μας και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η έλλειψη θα συνεχιστεί μέχρι τέλος του 2019!  Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΕΟΦ, ελλείψεις καταγράφονται σε 26 φάρμακα, σε 22 νοσοκομειακά, σε 9 εμβόλια και σε 13 του ΙΦΕΤ.