Σύνδος Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ: σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση για την πανδημία – αποφάσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού 

25-02-2021

Στο «τραπέζι» της τηλεδιάσκεψης της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ – θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα – θα βρεθεί το ζήτημα της πανδημίας. Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και οι πιο γρήγορες διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων αποτελούν προτεραιότητα της ΕΕ. Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή πρόσκλησης προς τους 27 ηγέτες. Στην ίδια επιστρολή, ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει το έργο της για τον καθορισμό μιας κοινής προσέγγισης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Σχέδιο για «διαβατήρια» εμβολιασμού

Στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθεί σχέδιο έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19. Με τη διάθεση εμβολίων, να επιταχύνεται σταδιακά, ορισμένες κυβερνήσεις πιέζουν για γρήγορη υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα ξανά.

Ελλάδα και Ισπανία, υποστηρίζουν το σχέδιο ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Πιο διστακτικές εμφανίζονται Γαλλία και Γερμανία. Καθώς δεν αποκλείουν το πιστοποιητικό να οδηγήσει σε διακρίσεις για όσους δεν μπορούν ή δεν θα λάβουν το εμβόλιο. Σύμφωνα με ευρωπαίους αξωματούχους, τα ταξίδια με πιστοποιητικά εγείρουν και νομικά ζητήματα. Για παράδειγμα, όσοι βρίσκονται στο τέλος της λίστας στα προγράμματα εμβολιασμών θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η ελευθερία μετακίνησης τους περιορίζεται άδικα.

Επισημαίνουν επίσης ότι δεν υπάρχει οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ΕΕ για το αν μετά τον εμβολιασμό ο ιός μεταδίδεται. Δεν είναι επίσης σαφές αν όσοι έχουν ήδη νοσήσει από τον ιό παραμένουν μολυσματικοί. Για πόσο καιρό έχουν ανοσία και κατά πόσον και αυτοί θα μπορούν να λάβουν πιστοποιητικά.