Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: «Φρένο» σε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων βάζει η Omicron 2

17-03-2022

Συνεδριάζει σήμερα στις δύο το μεσημέρι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων και τη χαλάρωση των μέτρων. Αν και η πανδημία έχει εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσης, η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες προβληματίζει τους ειδικούς.

Τα στοιχεία δείχνουν ταχεία κυκλοφορία της Omicron 2 στην κοινότητα, μίας ιδιαίτερα μεταδοτικής υποπαραλλαγής, που όμως έχει ήπια συμπτώματα και δεν οδηγεί συνήθως σε νοσηλεία. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σχεδόν 24.000 κρούσματα ενώ ο δείκτης αναπαραγωγής Rt, σκαρφάλωσε στο 1,09.

Με αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή θα αποφασίσει εάν θα δώσει το πράσινο φως για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Στο τραπέζι των ειδικών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί το testing στα σχολεία. Και συγκεκριμένα η μείωση των self test, από δύο σε ένα την εβδομάδα στον σχολικό πληθυσμό.

Οι ειδικοί της Επιτροπής θα αποφασίσουν εάν η… χαλάρωση στο testing εκκινήσει στο τέλος Μαρτίου ή στα μέσα Απριλίου, οπότε και σταματά η λειτουργία των σχολείων για τις διακοπές του Πάσχα.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η πορεία της πανδημίας στην σχολική κοινότητα είναι καθοδική. Συγκεκριμένα, στον πληθυσμό ηλικίας 4 – 18 χρόνων το διάστημα 7- 13 Μαρτίου, καταγράφηκαν 35.275 κρούσματα, ποσοστό 27% επί του συνόλου των κρουσμάτων. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ποσοστό 30% του συνόλου του κρουσμάτων, αφορούσε στην ηλικιακή ομάδα 4 – 18 ετών.

Την ίδια στιγμή, τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού καταδεικνύουν:

Στα παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 18,7%.

Στους εφήβους ηλικίας 12-14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 44% και

Στους εφήβους 15-17 ετών έχει εμβολιαστεί το 58%.