Οι συζυγικοί καβγάδες βλάπτουν την υγεία

20-09-2017

Όσο καλός κι αν είναι ένας γάμος δεν παύουν να υπάρχουν στιγμές που το ζευγάρι θα διαφωνήσει και μπορεί να φτάσει στον καυγά. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι καυγάδες ανάμεσα στο παντρεμένο ζευγάρι βλάπτει την υγεία και των δυο.

Οι ερευνητές μελέτησαν για δέκα χρόνια σχεδόν 3.700 άντρες και γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών. Ανέλυσε τη σχέση μεταξύ των ζευγαριών και των καρδιακών παθήσεων αλλά και της θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι γυναίκες που καταπίεζαν τον εαυτό τους και έκαναν μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην απαντήσουν όταν μάλωναν στο σύζυγό τους, κινδύνευαν κατά 4 φορές περισσότερο να πεθάνουν συγκριτικά με τις γυναίκες που εξέφραζαν ελεύθερα την αντίθεσή τους. Όταν μάλιστα μέσα σε αυτή τη συζυγική αντιπαράθεση υπήρχε και κακομεταχείριση, τότε οι πιθανότητες οι γυναίκες να σιωπούν ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, με όσα αυτό συνεπάγεται για την επιδείνωση της υγείας τους.

Επιπροσθέτως, οι γυναίκες αυτές παρουσίαζαν κατάθλιψη και προβλήματα όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σε μεγαλύτερο βαθμό από τις γυναίκες που λάμβαναν μέρος δυναμικά μέσα στην αντιπαράθεση. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ότι ο γάμος επιδρά ευεργετικά στην υγεία των αντρών, καθώς, όπως διαφάνηκε, οι παντρεμένοι είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν απ’ ό,τι οι ελεύθεροι.

Ένα ακόμα εύρημα της μελέτης αυτής, αφορούσε το άγχος και το στρες που επηρέαζε τις γυναίκες στη δουλειά τους και το οποίο μετέφεραν στο σπίτι όταν αυτή τελείωνε. Στην περίπτωση αυτή οι γυναίκες που γύριζαν σπίτι τους αναστατωμένες είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακά προβλήματα σε σχέση με όσες δεν επηρεάζονταν από το εργασιακό στρες. Επιπλέον, η κατάσταση αυτή επηρέαζε και τους άνδρες τους σε μεγάλο βαθμό, ενώ επίσης, δημιουργούσε και σοβαρά προβλήματα στη μεταξύ τους επικοινωνία. Αυτό οδηγούσε σε αντιπαραθέσεις και αυτές με τη σειρά τους σε σοβαρούς καυγάδες και επιθετικότητα.

Συμπερασματικά, οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι το στρες και η επιθετικότητα ανάμεσα στα ζευγάρια δεν καταστρέφει μόνο τη σχέση τους αλλά απειλεί και την υγεία τους, καθώς και την ίδια τη ζωή τους. Το ίδιο καταστροφικό είναι και το γεγονός ότι οι γυναίκες σε μεγάλο βαθμό δεν αντικρούουν τη λεκτική επίθεση του συζύγου τους κρατώντας μέσα τους, από φόβο τις περισσότερες φορές, τη γνώμη τους και την αντίθεσή τους. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τα ζευγάρια να συζητούν τα όποια προβλήματα τους και να εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματα τους μέσα στη σχέση τους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η καθημερινή δραστηριότητα που βάζει τέλος στους οικογενειακούς καυγάδες
Οι καυγάδες του ζευγαριού επηρεάζουν τα παιδιά