Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην καρδιά των γυναικών

26-12-2016
Φαίνεται πως ένα κατοικίδιο δεν είναι μόνο παρέα και συντροφιά. Νέα έρευνα Αμερικανών ερευνητών έδειξε πως οι γυναίκες που ζουν συντροφιά με σκύλο ή γάτα έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά επεισόδια.
 
Ερευνητές από το Κολέγιο Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Τζόρτζια στις Ηνωμένες Πολιτείες, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 ενήλικα άτομα άνω των 50 ετών, χωρίς σοβαρές ασθένειες, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στην μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) την περίοδο 1988-1994. 
 
Οι συμμετέχοντες είχαν δώσει στοιχεία για την σωματική τους κατάσταση, το κάπνισμα, την άθληση, παράγοντες κινδύνου για την υγεία τους και αν είχαν κατοικίδιο. Περισσότεροι από τους μισούς ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο High Blood Pressure and Cardiovascular Prevention, έδεξαν πως το 35% κατείχαν επίσης κάποιο ζώο συντροφιάς, κυρίως σκύλο. Οι κάτοχοι κατοικιδίων έτειναν να είναι νεότεροι, έγγαμοι και καυκάσιας καταγωγής. 
 
Όπως έδειξαν στοιχεία του Εθνικού Δείκτη Θνησιμότητας του 2006, 11 στους 1.000 μη κατόχους κατοικιδίων ζώων είχαν πεθάνει από καρδιαγγειακή νόσο, συγκριτικά με 7 στους 1.000 ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας. 
 
Από την μελέτη φάνηκε ακόμα πως οι άντρες είχαν την ίδια πιθανότητα να πεθάνουν από εγκεφαλικό είτε είχαν κατοιοκίδιο, είτε όχι.
Οι γυναίκες όμως είχαν 40% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο, αν κατείχαν σκύλο ή γάτα. 
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγούν στην έκθεση τους οι ερευνητές «εικάζουμε ότι το να βγάζει βόλτα τον σκύλο κάνει καλό στην καρδιά, μειώνεται η αρτηριακή πίεση του αίματος και γενικά το άγχος. Βέβαια, οι εικασίες θα πρέπει να τεκμηριωθούν επιστημονικά και στην παρούσα μελέτη διαπιστώσαμε ότι οι ιδιοκτήτες δεν έβγαζαν τα κατοικίδια βόλτα συχνότερα. Και αυτό εξηγεί γιατί εν μέρει ο σκύλος δεν μείωνε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Όμως, όσοι είχαν γάτες, φάνηκαν να έχουν κάποια χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα τους που λειτουργούσαν προστατευτικά για την καρδιά».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: