Τα κρεμμύδια στον αγώνα κατά του καρκίνου

26-12-2016
Τα κρεμμύδια τα βάζουμε καθημερινά σχεδόν σε όλα μας τα φαγητά. Δίνουν γεύση σε που τρώμε και κάνουν τη ζωή μας πιο… νόστιμη. Φαίνεται όμως πως τα κρεμμύδια έχουν και ιδιότητες που βοηθούν στην υγεία μας. Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως τα κρεμμύδια καταστέλλουν τα καρκινικά κύτταρα.
 
Ερευνητές από το το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν διάφορες ποικιλίες κρεμμυδιών μετρώντας τις συγκεντρώσεις φλαβονοειδωών και φαινολικών ουσιών, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών.
Επίσης, εξέτασαν σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων την αντικαρκινική δράση της κάθε ποικιλίας κρεμμυδιών. Εξέτασαν δηλαδή την καταστολή που κατάφερναν να πετύχουν σε καλλιέργειες κυττάρων από καρκίνο του ήπατος και καρκίνο παχέος εντέρου.
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα κρεμμύδια με την πιο καυτερή γεύση και το πιο έντονο άρωμα, είχαν την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση. Μάλιστα, οι ποικιλίες όπως Western Yellow, New York Bold και τα φρέσκα κρεμμυδάκια είχαν τη μεγαλύτερη δράση στο να καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Από την άλλη, η ποικιλία κρεμμυδιών Vidalia, όπως και άλλες που έχουν πιο ήπια γεύση, περιείχαν τη χαμηλότερη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες και πετύχαιναν λιγότερη καταστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
 
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε φλαβονοειδείς ουσίες οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών ενώσεων και προστατεύουν το DNA των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου. Ο φυσιολογικός μεταβολισμός, όπως επίσης και διάφορες άλλες καταστάσεις, προκαλούν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν βλάβες στο DNA με αποτέλεσμα αυτές να είναι αιτία διαφόρων καρκίνων.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: