Τα κύτταρα μας «θυμούνται» την ανθυγιεινή διατροφή (βίντεο)

25-04-2018

Λέμε πως είμαστε αυτό που τρώμε. Και αυτό μπορεί να είναι κυριολεκτικό αφού η διατροφή μας φαίνεται να επηρεάζει ακόμα και τα κύτταρα μας. Τον ιστό της ύπαρξης μας με λίγα λόγια. Κι όχι μόνο αυτό αλλά τα κύτταρα μας φαίνεται να “θυμούνται” την ανθυγιεινή διατροφή και να συμπεριφέρονται αναλόγως.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ανθρώπινα πρόδρομα κύτταρα έχουν μνήμη της προηγούμενης έκθεσής στους σε περιβαλλοντικές συνθήκες. Ανάμεσα τους και η διατροφή. Αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε μπορέσει να εντοπίσει τους παράγοντες που επηρεάζουν τον αναπρογραμματισμό των πρόδρομο λιποκυττάρων ή να εδραιώσουν την ταχύτητα με την οποία επαναπρογραμματίζονται.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία συνέλεξαν λιπώδη ιστό από 43 προγραμματισμένες χειρουργικές διαδικασίες. Δεκαπέντε ασθενείς ήταν αδύνατοι, 14 ήταν παχύσαρκοι και 14 ήταν παχύσαρκοι με διαβήτη τύπου 2. Ακολουθούσαν δηλαδή ανθυγιεινή διατροφή. Ελέγχοντας τα δείγματα συνέκριναν την υγεία των πρόδρομων λιποκυττάρων.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα κύτταρα των παχύσαρκων με διαβήτη τύπου 2 είχαν αναπρογραμματιστεί και επομένως δεν λειτουργούσαν φυσιολογικά, όπως τα υγιή. Εκθέτοντας υγιή πρόδρομα λιποκύτταρα σε δύο εξωτερικούς παράγοντες για μόλις 24 ώρες, οι ερευνητές μιμήθηκαν τον αναπρογραμματισμό που είχαν παρατηρήσει στα κύτταρα των πασχόντων από διαβήτη.

Βέβαια, δεν είναι σίγουροι αν είναι δυνατόν να αναστραφεί ο προγραμματισμός για να γίνουν τα κύτταρα υγιή και λειτουργικά και πάλι. Αν πράγματι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος.

«Γνωρίζουμε ότι τα πρόδρομα κύτταρα μπορούν να αναπρογραμματιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασθενήσει η λειτουργία τους στο τελικό στάδιο της ανάπτυξης, αλλά μέχρι τώρα, κανείς δεν έχει ανακαλύψει τον τρόπο αναστροφής αυτής της διαδικασίας», σημειώνει ο Δρ Μπαρρες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άγχος: Αυτή είναι η διατροφή που το καταπολεμά
Πονοκέφαλος: Πως σχετίζεται με την διατροφή