Τα μέτρα του υπουργείου για τον Ebola

26-12-2016

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές αρχές για τον ιό Ebola.  Μετά από τηλεδιασκέψεις και συνεχούς ροής ενημέρωση μεταξύ των Ευρωπαϊκών αρχών, (ECDC, DG SANCO, DG MOVE, , EMA κλπ.), του ΠΟΥ, και των Κρατών – Μελών, πραγματοποιήθηκε  ευρεία σύσκεψη  των συναρμοδίων  Υγειονομικών φορέων με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας και με τη συμμετοχή  εκπροσώπων του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ, του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποιών και αιμορραγικών πυρετών  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης   και υπηρεσιακών παραγόντων, με στόχο  να ενισχυθεί ο συντονισμός και να εκτιμηθεί ο βαθμός  ετοιμότητας των Ελληνικών Υγειονομικών Αρχών.

Με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, και παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκε μία νέα εστία επιδημίας του ιού της  ομάδας Ebola και στην Κ. Αφρική (Κογκό),οι εκτιμήσεις των  Ευρωπαϊκών αρχών συγκλίνουν στη διαπίστωση  ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης κρουσμάτων στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλός.

Έχει ήδη διασφαλιστεί αναφέρει στην ανακοίνωσή το υπουργείο Υγείας, επαρκής αριθμός απομονωμένων κλινών σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους σε μεγάλο Νοσοκομείο της Αττικής, έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ειδική ιατρονοσηλευτική  ομάδα και έχει γίνει προμήθεια  του αναγκαίου  υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την προστασία προσωπικού και νοσηλευομένων.

Επίσης έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για τη διαχείριση ενδεχόμενης αεροδιακομιδής ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος  από τρίτη  χώρα ή και από απομακρυσμένη περιοχή της χώρας μας, ενώ διαπιστώθηκε ότι υπάρχει  επαρκής ενημέρωση στις πύλες εισόδου  της χώρας μέσω κυρίως των  ταξιδιωτικών οδηγιών που εκδόθηκαν  από το ΚΕΕΛΠΝΟ  και το αντίστοιχο υλικό ενημέρωσης, το οποίο συνεχώς επικαιροποιείται.