Τα μωρά προσπαθούν και θέλουν να μιλήσουν από επτά μηνών

26-12-2016

Τα μωρά συνήθως έχουν πει την πρώτη τους μικρή λεξούλα μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια. Τώρα όμως έρευνα μας δείχνει πως τα μωρά προσπαθούν να μιλήσουν από τους επτά μήνες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Washington συνέκριναν 57 μωρά 7 και 12 μηνών από αγγλόφωνες οικογένειες και το πως αφομοιώνουν ήχους στα αγγλικά και τα ισπανικά.

Τα μωρά κάθισαν σε ένα scanner εγκεφάλου που κατέγραφε τις αντιδράσεις του εγκεφάλου τους όταν άκουγαν ήχους ομιλίας από ένα μεγάφωνο. Οι ειδικοί μελέτησαν τις εγκεφαλικές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων και αυτές που σχετίζονται με την ομιλία, την ώρα που τα μωρά άκουγαν τις ομιλίες τόσο στα αγγλικά όσο και στα ισπανικά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, έδειξαν πως από τους 7 κιόλας μήνες της ζωής τους τα μωρά προσπαθούν να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν για να αντιδράσουν σε αυτά που ακούνε και βλέπουν. Η λειτουργία αυτή φυσικά ήταν πιο έντονη στα μωρά των 11 μηνών αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ξεκινά νωρίτερα και απλά αναπτύσσεται.

Οι ειδικοί λένε πως αυτό σημαίνει ότι τα μωρά τρελαίνονται  να μας απαντήσουν όταν τους μιλάμε και πως η συνεχής επικοινωνία και ομιλία μαζί τους είναι πάρα πολύ σημαντική στην μετέπειτα εξέλιξη του λόγου τους.