Τα περιττά κιλά προστατεύουν από τον καρκίνο των νεφρών

26-12-2016
Όλοι οι γιατροί λένε πως πρέπει να αποφεύγουμε τα περιττά κιλά για να έχουμε καλύτερη υγεία. Φαίνεται όμως πως υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η παχυσαρκία βοηθά. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως οι υπέρβαροι ασθενείς με προηγμένου σταδίου νεφρικό καρκίνο έχουν σημαντικά καλύτερη επιβίωση.
 
Ερευνητές από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana-Farber στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 2.000 ασθενείς.
Θέλησαν έτσι να δουν ποιος είναι ο ρόλος του βάρους τους στην επιβίωση από καρκίνο του νεφρού.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology, έδεξαν πως η μέση συνολική επιβίωση αυτών με υψηλό Δείκτη Μάζα Σώματος ήταν 25,6 μήνες, συγκριτικά με 17,1 μήνες των ατόμων με χαμηλό ΔΜΣ.
Το ποσοστό θνησιμότητας των υπέρβαρων καρκινοπαθών ήταν 16% μικρότερο κατά τη διάρκεια της μελέτης, η οποία ξεκίνησε το 2003.
 
Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως, όταν οι υπέρβαροι εκδήλωναν νεφρικό καρκίνο και ειδικά μεταστατικό, η κατάστασή τους εξελισσόταν πιο αργά και ζούσαν περισσότερο, συγκριτικά με ασθενείς που είχαν ελλιπές ή φυσιολογικό βάρος. 
 
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Τονι Τσουεϊρι «παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι ο νεφρικός καρκίνος διαγιγνώσκεται σε παχύσαρκους ασθενείς με λιγότερο επικίνδυνα παθολογικά χαρακτηριστικά και όταν οι ασθενείς αυτοί υποβάλλονται σε στοχευμένες θεραπείες, ακόμα και όταν ο καρκίνος έχει δώσει μεταστάσεις, η συνολική επιβίωση είναι καλύτερη. Και εμείς το επιβεβαιώσαμε αυτό μέσα από τέσσερις διαφορετικές βάσεις δεδομένων. Δηλαδή έχουμε ένα ισχυρό αποτέλεσμα»/
 
Επίσης, η ανάλυση αν και δεν εντόπισε διαφορές στο DNA των όγκων, όπως συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις, εντόπισε διαφορές στην γονιδιακή έκφραση. Η έκφραση της συνθάσης του λιπώδους οξέως ήταν μειωμένη στους ασθενείς με υψηλό ΔΜΣ, συγκριτικά με αυτούς που είχαν φυσιολογικό βάρος. Η συνθάση λιπώδους οξέως είναι βασικό ένζυμο της λιπογένεσης και η υπερέκφραση της έχει στο παρελθόν εντοπιστεί σε πολλά είδη καρκίνου, με αποτέλεσμα να έχει ονομαστεί «μεταβολικό ογκογονίδιο». Η συνθάσης λιπώδους οξέως έχει σχετιστεί με την κακή πρόγνωση πολλών καρκίνων, περιλαμβανομένου του νεφρικού. 
 
Εφόσον η έκφραση της συνθάσης λιπώδους οξέως ήταν μειωμένη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με νεφρικό καρκίνο, αυτό εξηγεί γιατί τα συγκεκριμένα άτομα ήταν σε καλύτερη κατάσταση από εκείνους με φυσιολογικό βάρος και αυξημένη έκφραση της γονιδιακής έκφρασης της συνθάσης. 
 
Προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί η συνθάση λιπώδους οξέως είναι μειωμένη στους παχύσαρκους ασθενείς, αλλά οι ερευνητές λένε πως η μελέτη δίνει το έναυσμα για πειράματα αναστολής της έκφρασης της σε καρκινοπαθείς ανεξαρτήτως του ΔΜΣ. 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: