Τα πετάνε στους νεροχύτες!

26-12-2016

Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Υγείας βρίσκονται ογκολογικά φάρμακα καθώς σε πολλά δημόσια νοσοκομεία δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας για την διάλυση τους με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων αλλά και χιλιάδες ευρώ να …πετιούνται! Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, σχεδόν σε όλα τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, και στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία με ογκολογικές κλινικές, τα κυτταροστατικά φάρμακα διαλύονται στους νεροχύτες.

Πρόκειται για φάρμακα υψηλής τοξικότητας που προορίζονται να χορηγηθούν σε καρκινοπαθείς ασθενείς και η διάλυσή τους απαιτεί ειδικές συνθήκες.

Το θέμα έχει κινητοποιήσει το υπουργείο Υγείας ενώ με πρόσφατο έγγραφό της η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κα Χριστίνα Παπανικολάου ζητά από τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας να την ενημερώσουν άμεσα «σχετικά  με την τήρηση  των αυστηρών κανόνων  και προδιαγραφών,  που θα πρέπει να διέπουν την διαδικασία και τις υποδομές,  αντίστοιχα,  παρασκευής  κυτταροστατικών σκευασμάτων υψηλής τοξικότητας».

Επίσης, ζητά να ενημερωθεί σε ποια νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν διαπιστωθεί προβλήματα σχετικά με την τήρηση των απαιτούμενων κανόνων ασφάλειας και υγιεινής και ποιες είναι οι ειδικότητες του προσωπικού, που ασχολούνται με την συγκεκριμένη διαδικασία.(φαρμακοποιοί, νοσηλευτές , άλλες ειδικότητες).

Παράλληλα με άλλο έγγραφό της η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας ζητεί από τον πρόεδρο του ΕΟΦ, κ. Δημήτρη Λιντζέρη να μάθει «ποιο είναι το πλαίσιο  σε θεσμικό ευρωπαϊκό ή / και εθνικό επίπεδο, που καθορίζει τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής κατά την παρασκευή  κυτταροστατικών φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλής τοξικότητας» και σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανάλογο εξειδικευμένο πλαίσιο, κρίνει ότι «θα ήταν σκόπιμο και επιβεβλημένο να διαμορφωθεί το απαιτούμενο πλαίσιο κανόνων, τεχνικών προδιαγραφών  και «καλών πρακτικών».

Από την πλευρά της σε επιστολή της με ημερομηνία 7 Απριλίου -προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας – η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, αναφέρει ότι «στην περίπτωση της διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων οι όροι υγιεινής και ασφάλειας ανάγονται σε ζήτημα μείζονος σημασίας, δοθέντος ότι τα κυτταροστατικά φάρμακα είναι ουσίες υψηλής τοξικότητας, ενώ δύνανται να έχουν μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες επιδράσεις σε υγιείς οργανισμούς, εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή προκαλέσουν μόλυνση μέσω του αναπνευστικού συστήματος».

Εκτός από τους κινδύνους για τους ίδιους τους εργαζόμενους, η απουσία ορθολογικής διαχείρισης των ογκολογικών φαρμάκων προκαλεί «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του ΕΣΥ. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του αντικαρκινικού νοσοκομείου του Πειραιά, το «Μεταξά», το οποίο εξοικονομεί ετησίως 600.000 ευρώ από την ορθή διαχείριση των κυτταροστατικών φαρμάκων. Και αυτό διότι, τα φιαλίδια με τα πανάκριβα φάρμακα όταν ανοιχθούν μπορούν να φυλαχθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Αντίθετα, στα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ειδική μονάδα τα φιαλίδια ανοίγονται, χρησιμοποιείται μέρος της ποσότητας που απαιτείται για την χημειοθεραπεία και η υπόλοιπη ποσότητα πετιέται!