Τα βακτήρια του εντέρου, μπορεί να καθορίζουν το βάρος του ανθρώπου

26-12-2016

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης έδειξε πως ο παράγοντας που καθορίζει το βάρος ενός ανθρώπου είναι τα γονίδια. Πως; Τα γονίδια μπορούν να καθορίσουν ποια βακτήρια ζουν στα έντερα.

Για να βγάλουν αυτό τους το συμπέρασμα, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου, με επικεφαλής την δρ. Ruth Ley, πήρε ζευγάρια διδύμων 416. Αφού έκαναν εξονυχιστικές εξερτάσεις, μπόρεσαν να αναγνώρισουν στον οργανισμό τους μια οικογένεια εντερικών βακτηρίων που βρίσκονται σε λεπτούς ανθρώπους, είναι εξαιρετικά κληρονομικά και περνάνε από γονείς σε παιδιά. Αυτά τα βακτήρια, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, βοηθούν τον οργανισμό από το να πάρει βάρος.

Έτσι, όσοι κληρονομούν τα γονίδια που έχουν αυτά τα εντερικά βακτήρια μένουν αδύνατοι ενώ αυτοί που γονιδιακά δεν έχουν αυτά τα βακτήρια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους αύξηση στο βάρος τους.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως τα ευρήματα τους, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell, θα βοηθήσουν τις φαρμακοβιομηχανίες να φτιάξουν ένα σκεύασμα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και άλλες παθήσεις που είναι κληρονομικές καθώς μπορεί να ξεκλειδώσει την κληρονομικότητα και να την παρακάμψει.  Έτσι,  θα μπορούν σύντομα να σταματούν μια ασθένεια που μέχρι σήμερα ήταν κληρονομική  να περάσει από τη μια γενιά στην άλλη.