Θριαμβευτής βγήκε ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά από ένα τριήμερο σκληρών διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των παρόχων υγείας και τον πρόεδρο του ΠΙΣ Μιχάλη Βλασταράκο, αφού η μεν επίσχεση των εργαζομένων στα διαγνωστικά εργαστήρια έλαβε τέλος, η δε προαναγγελθείσα επίσχεση των κλινικών τελικά δε θα γίνει. Και μάλιστα χωρίς να ικανοποιηθεί το βασικό αίτημα των φορέων για αύξηση του προϋπολογισμού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τι έγινε και με ποιους άσους στο μανίκι έφερε ο υπουργός Υγείας το συγκεριμένο αποτέλεσμα Η απάντηση είναι στις δέσμευσεις του υπουργού να βρει τρόπο κάλυψης της επιπλέον δαπάνης που έκαναν το πεντάμηνο που τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ ήταν κλειστά αλλά και να ορίσει συνταγογραφικές οδηγίες με την καθοδήγηση του ΠΙΣ ώστε να μη συνταγογραφούν οι γιατροί περιττές εξετάσεις και επιβαρύνονται τα διαγνωστικά. Επίσης θα τροποποιηθούν και οι συμβάσεις των παρόχων ώστε να μην υποχρεώνονται να εκτελούν συνταγές που δεν είναι σύμφωνες με τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Ο κος Γεωργιάδης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον κο Βλασταράκο για το καλό πνεύμα συνεργασίας και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για τα κριτήρια επιβολής του πλαφόν ανά πάροχο. Σημείωσε επίσης ότι θα συσταθεί ομάδα παρακολούθησης της ροής αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων και ότι την τελευταία εβδομάδα εκάστου μηνός θα υπάρχει, για όσους παρόχους έχουν ξεπεράσει τα όρια, δυνατότητα να μην εκτελούν συνταγές και να πηγαίνει ο ασφαλισμένος σε κάποιον άλλον ο οποίος δεν έχει ξεπεράσει το σχετικό πλαφόν.
Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών δήλωσαν ότι σταματούν την επίσχεση διότι δε θέλουν εν μέσω προεκλογικής περιόδου και, «κατανοώντας την αδυναμία του Υπουργείου και του Υπουργού για αύξηση του άκρως ελλειμματικού προϋπολογισμού λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βρίσκεται η χώρα μας να φαίνεται ότι εκβιάζουν την κυβέρνηση» κάτι που «άγνωστο για ποιο λόγο» δεν είχαν σκεφτεί δύο μέρες νωρίτερα.