Τέλος στην επιστροφή των επίορκων στο χώρο της Υγείας

26-12-2016

Οριστικό τέλος στην «επιστροφή» επίορκων στο χώρο της υγείας, θέτουν οι συναρμόδιοι υπουργοί. Άμεσα θα ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις που αφορούν στο ΕΣΥ και εντός των ημερών -ίσως και μέχρι την επόμενη εβδομάδα- θα συγκληθούν τα πειθαρχικά συμβούλια έτσι ώστε να κλείσουν αυτές οι υποθέσεις. Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αυστηροποίησης της διαδικασίας αυτής αν συνεχίσουν να υπάρχουν προβλήματα καθυστερήσεων και στο μέλλον, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκη. 

Το θέμα της επιστροφής επίορκων δημόσιων υπαλλήλων στην υπηρεσία, συζητήθηκε σε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκη και του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιασθεί και τα οποία αφορούν, κυρίως, στην καθυστέρηση σύγκλισης των αρμόδιων πειθαρχικών συμβουλίων θα αντιμετωπισθούν άμεσα. 

Όπως ανέφερε ο Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χ. Βερναρδάκης ως τις αρχές του 2015 υπήρχαν περίπου 900 περιπτώσεις υπαλλήλων που έπρεπε να ελεγχθούν.  «Αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εκκρεμότητα 460 υποθέσεις για τις οποίες θα πρέπει να συνεδριάσουν τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια πράγμα το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η καθυστέρηση οφείλεται στην προκήρυξη και διεξαγωγή των εκλογών και γι’ αυτό το λόγο θα δοθεί νέα παράταση πριν την άρση της αργίας των υπό έλεγχο υπαλλήλων. 

Η εντολή που έχει δοθεί σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία είναι να επισπευσθεί η σύγκλιση των πειθαρχικών συμβουλίων έτσι ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες. 

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική εγκύκλιο σημειώνονται τρεις περιπτώσεις για τις οποίες οι υπάλληλοι τίθενται αυτοδίκαια σε αργία. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι «ο εκπαιδευτικός ή υπάλληλος που υπηρετεί σε σχολείο, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής». 

Οι άλλες δυο περιπτώσεις αφορούν: 

– Υπαλλήλων οι οποίοι στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση, έστω και αν απολύθηκα με εγγύηση 

– Υπαλλήλων στους οποίους επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης. 

Επισημαίνεται ότι ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδίκαια στα καθήκοντά του εάν εκλείψει ο λόγος για τον οποίο έχει τεθεί σε αργία. Η διαπιστωτική πράξη θέσης σε αργία ή επανόδου εκδίδεται από το αρμόδιο για τον διορισμό όργανο. 

Εχουμε όμως περιπτώσεις, ιδιαίτερα στον χώρο της υγείας οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν άμεσα και είμαστε ήδη σε επαφή με τον αρμόδιο υπουργό ώστε εντός των ημερών να συγκληθούν τα πειθαρχικά συμβούλια έτσι ώστε να κλείσουν αυτές οι υποθέσεις. 

Ακόμη και εκείνους οι οποίοι έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία τους διότι έκαναν χρήση του δικαιώματός τους από την μη έγκαιρη κρίση από πειθαρχικό συμβούλιο αυτό θα επιβάλει την αργία η οποία προβλέπεται. 

Θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν τίθεται ζήτημα κάλυψης οποιασδήποτε παρανομίας ή φαινομένου διαφθοράς στο δημόσιο. Η κυβέρνηση έχει ανοιχτό μέτωπο με τη διαφθορά και στόχος της είναι να θωρακίσει το δημόσιο με νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες. Πέραν αυτών μάλιστα των πρωτοβουλιών σκοπεύουμε να φιλοξενήσουμε το 2017 την σύνοδο του ΟΗΕ για θέματα διοικητικής διαφθοράς και καταπολέμησης του φαινομένου». 

Ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος, με τη σειρά του, έδωσε έμφαση σε τρία σημεία: Πρώτον, ότι το μέτωπο κατά της διαφθοράς είναι από τα βασικά που έχει ανοίξει η κυβέρνηση. 

 Δεύτερον, ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων για τους οποίους  συνήθως χρησιμοποιείται ο όρος  «επίορκοι» αφορά ανθρώπους που δεν έχουν καταδικαστεί αλλά κατηγορούνται για πειθαρχικά αδικήματα, επομένως βρίσκονται ακόμη στη φάση της διερεύνησης τόσο για την πειθαρχική όσο και την ποινική κατηγορία.

 Τρίτον, η ρύθμιση περί αυτοδίκαιης αργίας μόνο για κάποιες βαριές περιπτώσεις και η επιβολή δυνητικής αργίας για όλες τις υπόλοιπες  δεν είναι νέα διάταξη αλλά υπήρχε στο πειθαρχικό δίκαιο  και προ των Μνημονίων. Αυτό αποτελεί άλλωστε πρόταγμα  του Διαφωτισμού που έχει υιοθετήσει το δικό μας δίκαιο όσο και τα ευρωπαϊκά σε συμφωνία με το τεκμήριο της αθωότητας.

 Για την προστασία όμως του δημόσιου συμφέροντος μπορούσε κάποιος να τεθεί σε δυνητική αργία ενός μηνός ή, όπως έγινε πρόσφατα, με την παράταση που είχε δοθεί ως τις 15 Σεπτεμβρίου.