Θάνος Πλεύρης: «Φρένο» στα σενάρια επαναφοράς μέτρων για τον Covid 19 – Γιατί οι μάσκες δεν είναι καθολικά υποχρεωτικές

μάσκες
12-07-2022

«Φρένο» στα σενάρια επαναφορά μέτρων για τον Covid 19 βάζει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Σε ανακοίνωσή του και απαντώντας ουσιαστικά στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας και κυρίως για την επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας, ο κ. Πλεύρης δήλωσε:

«Για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ελλάδα τυχαίνει οι κλειστοί χώροι να είναι περιορισμένοι έως ανύπαρκτοι και επομένως η μετάδοση του κορωνοϊού γίνεται κυρίως στους χώρους που συγκεντρώνεται ο κόσμος και αυτοί είθισται να είναι οι ανοιχτοί.

Η σύσταση για χρήση μάσκας υπάρχει τόσο στους κλειστούς χώρους όσο και στους ανοικτούς όταν έχει συνωστισμό και στα Μέσα Μαζικής Μεταφορας υπάρχει υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας. Κάποιοι ευελπιστούν σε επαναφορά οριζόντιων μέτρων ακόμη και όταν είναι αχρείαστα απλά και μόνο για να υπηρετήσουν το κομματικό τους αφήγημα».

Για το νέο κύμα της πανδημίας

Χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη του ο υπουργός μίλησε για κορύφωση του νέου κύματος και πρόσθεσε πως «το σημαντικό στοιχείο αυτού του κύματος, όπως το περιμέναμε είναι ότι θα παραμείνει σε επίπεδο νόσησης και σε απλές νοσηλείες και ότι δεν θα δώσει βαριές νοσηλείες.

Και να σας θυμίσω ότι ενώ υπήρξαν ειδικοί στην αρχή που μιλούσαν ακόμα και για 400 διασωληνωμένους έως το τέλος Ιουλίου αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι είναι σταθερά στους 100, προφανώς θα υπάρχει και αύξηση όσο υπάρχουν στις απλές κλίνες κόσμος αλλά αυτό μας δείχνει ότι δεν θα έχουμε πίεση στους σκληρούς δείκτες.

Στις απλές κλίνες έχουμε πίεση. Και ήδη τα νοσοκομεία στις απλές κλίνες πιέζονται συνολικά ειδικά στην Αττική αλλά δεν μας βγάζει πιο βαριές νοσηλείες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

Ο υπουργός υπογράμμισε πως όλα τα μέτρα για την περίοδο του καλοκαιρού έχουν ανασταλεί. «Από το φθινόπωρο βάσει της πορείας της πανδημίας είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μέτρα αν χρειαστεί, αλλά η λογική μας είναι ότι στη φάση που έχουμε μπει κι είναι η φάση με τη συνύπαρξη με την πανδημία, δεν είμαστε στην πρώτη φάση των έντονων περιορισμών, η λογική μας είναι τα οποιαδήποτε μέτρα τεθούν να είναι μέτρα αναλογικά απολύτως απαραίτητα και να μην είναι οριζόντια όπως την προηγούμενη περίοδο».