Θέλετε να κοιμάστε νωρίς; Μπορεί να έχετε υπέρταση

26-12-2016
Πολλοί είναι εκείνοι που από νωρίς το βράδυ αισθάνονται νύστα, κόπωση και μια ατονία και θέλουν να πηγαίνουν για ύπνο από νωρίς. Φαίνεται όμως πως αυτό μπορεί να μην είναι καλό σημάδι αφού έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων έδειξε πως η νύστα από νωρίς μπορεί να συνδέεται με την υπέρταση.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστημίου της Χιροσίμα στην Ιαπωνία μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου 2.400 ενηλίκων.
Σκοπός τους ήταν να δουν πως και κατά πόσο αυτές υποδεικνυουν την κατάσταση υγείας τους.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι άντρες με επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) τείνουν να πέφτουν για ύπνο αρκετή ώρα νωρίτερα από εκείνους που δεν έχουν υψηλή πίεση κι έχουν καλύτερη υγεία.
 
Βέβαια, όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, το γεγονός ότι ξαπλώνουν νωρίτερα δεν ωφελεί απαραίτητα την υγεία τους, αφού περνούν περισσότερο χρόνο στριφογυρνώντας στο στρώμα προσπαθώντας να τους πάρει ο ύπνος. Έτσι, η πίεση τους δεν μειώνεται και εξακολουθούν να κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο λόγω καρδιοπαθειών.
 
Όπως επισημαίνει η έκθεση που δημοσίευσε η επιστημονική ομάδα, η μέση ώρα κατά την οποία έπεφταν για ύπνο οι υπερτασικοί συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν στις 11.10, ενώ τα άτομα που δεν εμφάνιζαν υψηλή πίεση ξάπλωναν αρκετά αργότερα, γύρω στις 11.28. Επίσης η ποιότητα ύπνου των ανδρών που εμφανίζουν την πάθηση ήταν αρκετά χαμηλότερη, προκαλώντας περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασής τους.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: