Θεμιστοκλέους: Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί 70 – 75 ετών και οι ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου

Θεμιστοκλέους
01-02-2021

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, είναι μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχει εμβολιαστεί και η ηλικιακή ομάδα από 70 έως 75 ετών αλλά και τα άτομα πολύ υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊο. Αυτό επισήμανε κατά την αποψινή ενημέρωση ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μάλιστα, έκανε λόγο για αυξημένες παραδόσεις εμβολίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και είπε ότι μέχρι την έναρξη του καλοκαιριού θα παραλαμβάνουμε εμβόλια τα οποία θα φροντίσουμε να γίνονται άμεσα ώστε να έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πριν από το καλοκαίρι.

Επίσης αποκάλυψε ότι η χώρα μας αναμένει 1,3 εκατομμύρια δόσεις το β´ τρίμηνο του 2021 από την φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες.

Πόσα εμβόλια θα παραλάβουμε το επόμενο διάστημα

Όσον αφορά τις δόσεις των εμβολίων για τον κορονοϊό που φτάνουν και αναμένονται είπε πως «σήμερα παραλάβαμε 90.000 δόσεις από την Pfizer. Από την AstraZeneca αναμένονται 540.000 τεμάχια έως το τέλος Μαρτίου, καθώς σήμερα υπήρξε ενημέρωση από την εταιρεία για ελαφρά αύξηση των δόσεων που είχαν αρχικά ανακοινωθεί».

Για ακόμη μία φορά επανέλαβε ότι οι μεταλλάξεις δεν θα επηρεάσουν την εμβολιαστική διαδικασία, τονίζοντας πως μόνο σήμερα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 20.000 άνθρωποι και 290.000 συνολικά στη χώρα από την αρχή του εμβολιασμού. Εμβολιαστική κάλυψη που αγγίζει το 2,75%.

Όπως είπε έχουν κλειστεί 450.000 ραντεβού για εμβολιασμό τον Φεβρουάριο και η Ελλάδα «βρίσκεται στην έκτη θέση στην κατάταξη που αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους».

Σήμερα, όπως εξήγησε, λειτουργούν 400 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες του ΕΟΔΥ σε καθημερινή βάση και απασχολούνται 1.500 άτομα κάθε μέρα στην επιχείρηση εμβολιασμού “Eλευθερία”.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι εκτός από τις 7.000 προσλήψεις για το Σύστημα Υγείας, έχει ήδη δρομολογηθεί η πρόσληψη άλλων 1.000 ατόμων που θα βοηθήσουν στον εμβολιασμό, από τα οποία ήδη 500 έχουν αρχίσει να συμβάλλουν στο έργο αυτό. Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν άλλα 300 εμβολιαστικά κέντρα μέσα στο Φεβρουάριο, κατέληξε.