Θεόδωρος Τρύφων: Μόνο δεινά για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία από τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων

10-03-2018

28 εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν στη χώρα μας που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του 50% των ασθενών στη χώρα μας με ποιοτικά ελληνικά γενόσημα, κι όμως κατέχουμε την ευρωπαϊκή  πρωτιά στην εισαγωγή ακριβών φαρμάκων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κος Θεόδωρος Τρύφων σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.  Ο κος Τρύφων απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Μιχάλη Κεφαλογιάννη σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το χώρο του φαρμάκου και ειδικότερα το ελληνικό φάρμακο  είπε τα εξής:

Novartis

Για τη Νοvartis o κος Τρύφων είπε ότι πλέον η Δικαιοσύνη θα πρέπει να επιληφθεί και να διερευνήσει όσα ακούγονται σημειώνοντας ότι η ανακίνηση του θέματος που έγινε από τις αμερικανικές αρχές συνδέεται και με τον εμπορικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ευρώπης. Στην Ελλάδα υπάρχει αυστηρός Κώδικα Δεοντολογίας με συγκεκριμένους κανόνες αποφυγής αθέμιτων πρακτικών. Τη δεοντολογία αυτή οφείλουν οι εταιρίες να την διασφαλίζουν με ειδικές υπηρεσίες αυστηρού εσωτερικού ελέγχου, όμως σημείωσε ο κος Τρύφων υπάρχει ζήτημα “καταχρηστικής” αντιμετώπισης που υφίσταται στη χώρα μας το ελληνικό φάρμακο, και αυτό έχει να κάνει με την πολιτική που επιβλήθηκε στις κυβερνήσεις από την τρόϊκα την εποχή των μνημονίων.

 

Διείσδυση γενοσήμων

Σε όλες τις χώρες ευνοείται η αύξηση των οικονομικών γενοσήμων, (που είναι φάρμακα όμοια με αυτά που πλέον έχασαν την πατέντα τους), προκειμένου να συγκρατηθούν οι φαρμακευτικές δαπάνες. Στην Ελλάδα όμως, και μάλιστα στην Ελλάδα της κρίσης, τα ποσοστά συμμετοχής των γενοσήμων είναι κάτω από 20%, όταν ακόμη και σε χώρες προηγμένης τεχνολογίας ξεπερνούν το 50%. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει κάνει προτάσεις για μία ολοκληρωμένη εθνική πολιτική φαρμάκου ώστε η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία – που αποτελεί ουσιώδη πυλώνα απασχόλησης και ανάπτυξης- να λειτουργήσει χωρίς δεσμά, αιφνιδιασμούς και αντικίνητρα.

 

Έλεγχος των συνταγών ή αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική;

Σήμερα οι μηνιαίες συνταγές που εκδίδονται ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια είπε ο κος Τρύφων συμπληρώνοντας ότι αυτή η υπερβολή δεν αφορά μόνο στην ποσότητα αλλά ορίζει και την κατεύθυνση της υπερσυνταγογράφησης, μεγάλο μέρος της οποίας επιλέγει αναιτίως ακριβά φάρμακα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες φθηνότερες θεραπείες. Σχετικά με την τιμολόγηση ο κος Τρύφων είπε το μεγάλο θύματης ήταν η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αφού την περίοδο μεταξύ 2009 και 2016 οι τιμές τους μειώθηκαν κατά 67%. ενώ τα εισαγόμενα on patent κατά 33%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τελευταία Δελτία Τιμών η μέση μείωση των παλαιών οικονομικών φαρμάκων ήταν 12% και των νέων ακριβών εισαγόμενων 2%. Πλέον η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αφαιρώντας τις υποχρεωτικές εισφορές δίνει στον ΕΟΠΥΥ το ένα στα τρία φάρμακα δωρεάν.

Τέλος ο κος Τρύφων αντικρούει ως παντελώς ψεύτικα και στρεβλά τα όσα αναφέρει η ανώνυμη επιστολή που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα με αφορμή τη Novartis και κάνει λόγο για ευνοϊκή μεταχείριση των εγχώριων εταιρειών έναντι των ξένων. Ο κος Τρύφων ξεκαθαρίζει:

Κάθε εξάμηνο τα οικονομικά ελληνικά φάρμακά δέχονται μεγάλες μειώσεις των τιμών τους, με αποτέλεσμα πολλά να οδηγούνται σε απόσυρση και να υποκαθίστανται από ακριβότερες θεραπείες. Σε αυτό το περιβάλλον της απαξίωσης των δοκιμασμένων οικονομικών φαρμάκων και προ του κινδύνου πλήρους υποκατάστασής τους από ακριβές εισαγωγές, οι κυβερνήσεις με τις οδηγίες της τρόικα υιοθέτησαν από το 2012 σταδιακές μειώσεις τιμών. Και αυτό συνέβη για την πρόσκαιρη προστασία των Ταμείων και των ασθενών. Η ρύθμιση αυτή, η οποία ουδόλως μετέβαλε τη συνολική καταστροφική αντιμετώπιση των ελληνικών φαρμάκων – και βέβαια δεν είχε την παραμικρή επίπτωση στον κλειστό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης – έγινε αφορμή παρεξηγήσεων και εκμετάλλευσης από συγκεκριμένα συμφέροντα. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μόνο δεινά υφίσταται από τις μνημονιακές πολιτικές”.