Θερμό Σεπτέμβριο με κινητοποιήσεις και διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Υγείας προαναγγέλουν οι φορείς Πρωτοβάθμιας

11-08-2022

Θερμό Σεπτέμβριο με κινητοποιήσεις και διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Υγείας προαναγγέλουν οι φορείς Πρωτοβάθμιας σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους αναφορικά με το claw back και την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.

Προηγήθηκαν οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά από τις 18 έως τις 20 Ιουλίου, με τη συμμετοχή διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων όλη την επικράτεια.

Οι φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κυρίως ο κλινικοεργαστηριακός τομέας διαμαρτύρονται για «τα μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και μία δεκαετία και τα οποία περικόπτουν τις αμοιβές τους, για εξετάσεις που έχουν ήδη διενεργηθεί στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ». Κατηγορούν δε για «αναλγησία το Υπουργείο Υγείας για :

1) Την μη αναστολή της προείσπραξης του claw back που οδηγεί στο κλείσιμο των εργαστηρίων,

2) Την χρεοκοπία στην οποία οδηγούνται οι Έλληνες ιατροί και

3) Την μετανάστευση στην οποία αναγκάζονται να προσφύγουν για να γλυτώσουν από τη λαίλαπα που λέγεται claw back οι γιατροί».

Με αυτά τα δεδομένα, ο κλάδος αναμένει εντός Αυγούστου το τελικό ποσόν της έξτρα χρηματοδότησης των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2022, η οποία θα συναξιολογηθεί με την πορεία θεσμοθέτησης και εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων που θα εφαρμοστούν από το 2023 όπως έχει υποσχεθεί ο Υπουργός Υγείας και οι συνιστώσες αυτές θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες.