Θλίψη για τον θάνατο του Αλ. Νικολαΐδη – Τι είναι το καρκίνωμα NUT με το οποίο πάλεψε για δύο χρόνια

14-10-2022

Θλίψη στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Ολυμπιονίκη στο Τάε Κβον Ντο, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ο οποίος «έφυγε» εδώ και λίγες ώρες. Το συγκλονιστικό και βαθιά ανθρώπινο μήνυμά του στον λογαριασμό του στα social media τονίζει ακόμη περισσότερο τον χαρακτήρα του ανθρώπου, του αθλητή, του οικογενειάρχη.

Ο ίδιος γνώριζε τη νόσο που τον είχε προσβάλει και μίλησε ανοιχτά για αυτήν την σπάνια μορφή καρκίνου που είναι μάλιστα ιδιαίτερα επιθετική.

Ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τι είναι το καρκίνωμα NUT με το οποίο ο Νικολαΐδης έδωσε την τελευταία του σκληρή μάχη.

Το καρκίνωμα NUT, αυτή η ιδιαίτερα σπάνια μορφή καρκίνου, δεν αφήνει παρά μερικούς μήνες μόνο ζωής στους ασθενείς.

Τι είναι το καρκίνωμα NUT;

Πρόκειται για σπάνιο καρκίνο που οφείλεται σε μια γενετική αλλαγή που περιλαμβάνει ένα γονίδιο που ονομάζεται NUTM1. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό τι ακριβώς τον προκαλεί, ούτε αν πρόκειται για κληρονομικό καρκίνο.

Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε κατά μήκος της μέσης γραμμής του σώματος, και (για αυτό αναφέρεται και ως καρκίνωμα NUT μέσης γραμμής) αλλά συνήθως βρίσκεται στο κεφάλι, το λαιμό και τους πνεύμονες.

Αναπτύσσεται από πλακώδη κύτταρα που βρίσκονται είτε στο δέρμα, είτε στο εσωτερικό ορισμένων οργάνων, όπως οι πνεύμονες και το στομάχι. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί εξίσου γρήγορα σε άλλα μέρη του σώματος.

Διάγνωση

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το πού αναπτύσσεται ο καρκίνος στο σώμα. Μερικά γενικά συμπτώματα είναι: πόνος, κούραση, απώλεια βάρους, βήχας και δυσκολία στην αναπνοή.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα του καρκινώματος NUT, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική, αξονική κλπ.), για να εντοπίσει πού βρίσκεται ο όγκος και πόσο μεγάλος είναι. Θα ελεγχθούν επίσης πιθανές μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.

Για να ελεγχθεί εάν ο όγκος είναι NUT ο γιατρός θα κάνει βιοψία, λαμβάνοντας ένα μικρό δείγμα από τον όγκο.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Το καρκίνωμα NUT είναι τόσο σπάνιο που δεν υπάρχει μια τυπική θεραπεία, ενώ είναι επίσης δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή αναπτύσσεται γρήγορα και είναι ανθεκτικό. Η θεραπεία κυρίως προσαρμόζεται αναλόγως της περίπτωσης.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

Χειρουργική επέμβαση: Μόλις διαγνωστεί το καρκίνωμα, μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.

Ακτινοθεραπεία: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Η ακτινοβολία στοχεύει στην περιοχή του όγκου για να αποτραπεί η ανάπτυξη νέου μετά την αφαίρεσή του.

Χημειοθεραπεία: Χρησιμοποιείται μετά τη χειρουργική επέμβαση όταν οι όγκοι είναι μεγάλοι ή τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Ποσοστά επιβίωσης

Ποια είναι όμως η πρόγνωση για κάποιον με καρκίνωμα NUT; Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες: πού βρίσκεται ο όγκος, εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, πόσο μεγάλο μέρος του όγκου ήταν εφικτό να αφαιρεθεί κατά την επέμβαση.

Επειδή υπάρχουν λίγοι ασθενείς με καρκίνωμα NUT, τα ποσοστά επιβίωσης δεν μπορούν να είναι ακριβή. Πρόκειται σαφώς για μια πολύ επιθετική ασθένεια και με βάση τις εκτιμήσεις, η μέση διάρκεια επιβίωσης είναι περίπου 10 μήνες – σε 30% ανέρχεται το ποσοστό διετούς επιβίωσης.

[Με πληροφορίες από το Διεθνές Ινστιτούτο Καρκίνου]