Θύμα κυβερνοεπίθεσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων – Χάκερς δημοσίευσαν στο διαδίκτυο πληροφορίες για το εμβόλιο του κορωνοϊού

13-01-2021

Χάκερς δημοσίευσαν κλεμμένες εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer / BioNTech στο διαδίκτυο, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Όπως αποκάλυψε ο EMA τον περασμένο μήνα, έγγραφα που σχετίζονται με το εμβόλιο BNT-162b των Pfizer / BioNTech, εκλάπησαν  από τα αρχεία του, μετά από κυβερνοεπιθέσεις. Έκτοτε, ο οργανισμός ερευνά το περιστατικό, σύμφωνα με την δήλωσή του, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πού δημοσιεύθηκαν τα έγγραφα, και σημείωσε ότι περαιτέρω πληροφορίες θα δοθούν «εν ευθέτω χρόνω», καθώς η έρευνα για την παραβίαση, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές.

Ακόμη, ο ΕΜΑ δηλώνει ότι παραμένει πλήρως λειτουργικός ενώ δεν επηρεάζονται τα χρονοδιαγράμματα σχετικά με την αξιολόγηση και την έγκριση των φαρμάκων και εμβολίων COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυβερνοεπιθέσεις σε οργανισμούς υγείας από χάκερς που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες για τον Covid-19, έχουν ενταθεί κατά την περίοδο της πανδημίας. Λίγες μέρες  μάλιστα πριν την κυβερνοεπίθεση στον ΕΜΑ, αναλυτές από την IBM προειδοποίησαν ότι μια προσπάθεια ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (fishing) είχε στοχεύσει οργανισμούς που εμπλέκονταν με την αλυσίδα διανομής του εμβολίου. Η επιχείρηση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και έχει επεκταθεί σε έξι χώρες, ανέφεραν οι αναλυτές.