Τι είναι οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης και ποια νοσοκομεία τους διαθέτουν;

27-02-2020

Συνέντευξη της πνευμονολόγου και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασίας Κοτανίδου στο Healthview

Με 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, τα μέτρα των Αρχών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού εντείνονται.

Σε αρκετές από τις ειδήσεις που διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό γίνεται αναφορά για ύποπτα περιστατικά, που σχετίζονται με τον κορονοϊό και μεταφέρονται σε συνθήκες απομόνωσης στα νοσοκομεία.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι τα άτομα αυτά νοσηλεύονται σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Τι είναι οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης;

H αρνητική πίεση σε έναν θάλαμο εμποδίζει την έξοδο του αέρα από την πόρτα και από τον εξαερισμό.

Είναι πλήρως απομονωμένος και με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουροι οι γιατροί ότι ένας ιός που μεταδίδεται μέσω του αέρα, δεν θα «ξεφύγει» μέσα στο νοσοκομείο.

Όλοι αυτοί οι θάλαμοι διαθέτουν δική τους τουαλέτα, ενώ έχει γίνει πρόβλεψη για την ασφαλή μεταφορά των ύποπτων κρουσμάτων σε αυτούς (από πού θα διέλθουν οι ασθενείς, σε ποια ασανσέρ θα μπουν κ.λπ.).

Οι συγκεκριμένοι θάλαμοι μοιάζουν αρκετά με τους θαλάμους των ΜΕΘ, διαθέτουν εξοπλισμό για διασωληνώσεις, μόνιτορ που παρακολουθούν τις ζωτικές λειτουργίες των ασθενών κλπ.

Διαφέρουν από αυτούς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, όσον αφορά στην έλλειψη παραθύρων που ανοίγουν. Υπάρχει ακόμη ειδικό σύστημα εξαερισμού που παράγει αρνητική πίεση, επιτρέποντας στον αέρα να κινείται στο χώρο χωρίς όμως να δραπετεύει από αυτόν.

Ποια νοσοκομεία διαθέτουν θαλάμους αρνητικής πίεσης; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον κορονοϊό;

Αναφορικά με το ποια νοσοκομεία διαθέτουν θαλάμους αρνητικής πίεσης αλλά και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον κορονοϊό, μας ενημερώνει η κυρία Αναστασία Κοτανίδου, πνευμονολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Όπως επισημαίνει καλό είναι να αποφεύγουμε πολυσύχναστα μέρη και κλειστούς χώρους και να μην ανταλλάσουμε χειραψίες χωρίς να τηρούμε τη σωστή υγιεινή των χεριών.

– Τι θα συμβουλεύατε ενόψει τριημέρου όσους συμπολίτες μας ταξιδεύουν στην Ευρώπη;

«Αρχικά, θα πρέπει να αποφύγουν να ταξιδέψουν σε μέρη που έχουν αναφερθεί αρκετά κρούσματα όπως η Ιταλία.

Κατά τ’ άλλα, μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ευρώπης, τηρώντας τις ίδιες προφυλάξεις, δηλαδή καλή υγιεινή των χεριών. Να προσέχουν ακόμη, όταν ανταλλάσουν φιλιά και αγκαλιές… Δεν σας προφυλάσσει καμία μάσκα που μπορεί να φοράτε. Να μην πηγαίνετε σε μέρη που συνωστίζεται πολύς κόσμος».

– Διαβάζουμε αυτές τις μέρες για θαλάμους αρνητικής πίεσης όπου νοσηλεύονται ύποπτα περιστατικά που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Ποια νοσοκομεία έχουν τέτοιους θαλάμους;

«Θαλάμους αρνητικής πίεσης έχει στην Αθήνα ο Ευαγγελισμός, το Αττικόν και το Σωτηρία. Υπάρχουν και κάποια άλλα νοσοκομεία αναφοράς στην Κρήτη, με θαλάμους αρνητικής πίεσης, όπως και κάποια άλλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην επαρχία.

Οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης είναι η αρχική ουσιαστικά αντιμετώπιση μέχρι να δουν αν είναι θετικό ή αρνητικό το δείγμα. Εάν ο άνθρωπος μετά δεν έχει συμπτώματα το καλύτερο είναι να απομονωθεί στο σπίτι του.

Εάν έχει συμπτώματα, τα οποία είναι πολύ ελαφριά, πάλι καλό είναι να πάει στο σπίτι του.

Μόνο ο ασθενής, ο οποίος έχει πολύ υψηλό πυρετό και συμπτώματα δύσπνοιας έχει νόημα να πάει και να παραμείνει στο νοσοκομείο και βέβαια αν έχει αναπνευστική ανεπάρκεια, θα πρέπει να νοσηλευθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».