Υπουργείο Υγείας: Πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ – Τον Ιούνιο τα πρώτα SMS για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

20-05-2024

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τον Ιούνιο αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται τα πρώτα SMS για το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και μέσα στο έτος θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκίνησε το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, αφού εκδόθηκε το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για δωρεάν test Pap για όλες τις γυναίκες 21-29 ετών που διαμένουν στον Νομό Αττικής, και έχουν αποσταλεί SMS για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όσες έχουν αυλή συνταγογράφηση (120.000 SMS). Πρόκειται για το πρώτο βήμα στην υλοποίηση του προγράμματος και σταδιακά θα αποσταλούν τα SMS σε όλες τις δικαιούχου. Τι πρόγραμμα αφορά όλες τις γυναίκες 21-65 ετών: για τις γυναίκες 21-29 με δωρεάν test Pap, και για τις γυναίκες 30-65 ετών με δωρεάν test HPV-DNA. Για όσες γυναίκες παρουσιάσουν ευρήματα, προβλέπεται δωρεάν κολποσκόπηση και βιοψία από εξειδικευμένο γιατρό. Όλες οι πληροφορίες του προγράμματος βρίσκονται στο testpap.gov.gr.

Η δράση υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, και αποτελεί πτυχή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη 3 μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μέχρι τώρα, με το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», έγιναν περισσότερες από 320.000 δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες και 20.330 γυναίκες εντοπίστηκαν έγκαιρα με ευρήματα.